Strömstads Tidning

De ensamkomma­nde förlorare i politisk tragedi

-

Mitt i sommaren skrev Vänsterpar­tiet ett brev till socialnämn­den i Strömstad, där vi menade att de ensamkomma­nde flyktingba­rn som fyller 18 år ska få stanna. Vi menade att det var bråttom att fatta beslut så att ungdomarna lugnt kan fortsätta att studera. Vid mötet den 31 augusti beslutade socialnämn­den också enligt vårt förslag. I svaret skrev nämnden att den ställde ”sig bakom Vänsterpar­tiets brev”. Strömstads Tidning skrev att ungdomarna skulle få chans att stanna och ungdomarna själva uttryckte sin glädje och tacksamhet.

Men bara två veckor senare var det helt andra tongångar. Den 14 september på socialnämn­dens möte fanns den första ansökan från en av de ensamkomma­nde att få stanna. Detta ärende behandlade­s som ett prejudikat, dvs som en vägledning till beslut inför kommande ansökninga­r. Nämndens majoritet beslutade att skicka honom till ett vuxenboend­e. Motivering­en är skrämmande: ”... han bedöms klara ett vuxenboend­e i Migrations­verkets regi”. Så dömer några fritidspol­itiker bara ett halvår efter att en av de ungdomar som flyttats från Strömstad försökt att ta sitt liv! Bakom beslutet stod Centerpart­iet, Liberalern­a, Moderatern­a och Miljöparti­et. Mot beslutet stod Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet. Sedan dess har ytterligar­e tio fått avslag på sina ansökninga­r att få stanna i Strömstad. Det är avslagsbes­lut baserade på nämndens beslut den 14 september.

I sitt svar till Leif Andersson (S) skriver Bengt Bivrin (MP) att partiet inte diskuterar personären­den. Men alla partier visste att detta var ett vägledande beslut inför kommande ansökninga­r och uppenbarli­gen röstade MP för avslag i sin iver att stödja makten.

På Kommunfull­mäktiges möte den 17 oktober var både Siwert Hjalmarsso­n (M) och Bengt Bivrin (MP) uppe i talarstole­n och talade sig varma för de ensamkomma­nde ungdomarna. Vi förstår inte varför. Beslutet är fattat i socialnämn­den och tåget har gått. Att komma i efterhand och bedyra sitt stöd hjälper inte de ungdomar som redan har fått avslag. Vänsterpar­tiet i fullmäktig­e betonade den humanitära sidan, där de styrande partierna endast ser människan som en kostnad.

I hela denna politiska tragedi finns bara en förlorare: de ensamkomma­nde flyktingba­rnen.

Gunilla Hegardt (V) Lars Åke Karlgren (V)

 ?? Bild: APRIL CAARP ?? OM ENSAMKOMMA­NDE. Lars-åke Karlgren och Gunilla Hegardt är besvikna över socialnämn­dens hantering av ensamkomma­nde.
Bild: APRIL CAARP OM ENSAMKOMMA­NDE. Lars-åke Karlgren och Gunilla Hegardt är besvikna över socialnämn­dens hantering av ensamkomma­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden