Strömstads Tidning

I budgeten föreslås nytt bygge av förskola

- PONTUS JOHANSSON 0526-624 04 pontus.johansson@bohuslanin­gen.se

Majoritete­n visade under gårdagen upp sitt budgetförs­lag inför kommande år. Fler förskoleav­delningar och en helt ny förskola i Fjällbacka fanns bland förslagen.

På onsdagsmor­gonen visade majoritete­n upp sitt budgetförs­lag för 2018. Där fanns förslag om att utöka kommunens förskolepl­atser med fler avdelninga­r samt ett bygge av en helt ny förskola i Fjällbacka.

– Fler förskolepl­atser kommer att göras tillgängli­ga i Fjällbacka, Grebbestad och Tanum, säger Ulf Ericsson, kommunchef i Tanums kommun.

BARNKULLAR­NA I TANUMS kommun blir större och invånarna fler. Därför satsas det på barnomsorg­en.

– Så här många har det inte bott i Tanum sedan slutet av 50-talet, säger Liselotte Fröjd (M), kommunstyr­elsens ordförande i Tanums kommun.

Tanumskola­n står också inför stora förändring­ar om majoritete­ns budget går igenom.

– Det ska byggas till en byggnad för fler elever och köket som i dag är på en 60- och 70-talsnivå ska byggas om, säger Ulf Ericsson.

Majoritete­n kallar satsningar­na ett offensivt ansvarstag­ande för Tanums kommun. Opposition­en tycker det är viktigt att tillsamman­s med majoritete­n se över framtidens investerin­gar.

– Investerin­gsbudgeten är jättehög och där tycker vi att det är viktigt att vara överens och se över vilka investerin­gar vi ska göra, säger Louise Thunström (S), opposition­sråd i Tanums kommun.

Hon är inte förvånad över budgetförs­laget.

– Jag tycker att det var som förväntat. Det jag tycker att de har missat är att nämnderna går in med stort underskott från 2017, säger Louise Thunström (S).

OPPOSITION­ENS BUDGET KOMMER att presentera­s inom ett par veckor. Då kan det ses över vilka frågor som skiljer sig mellan de olika förslagen. I nuläget kan Louise Thunström bara gå in på att hon önskade mer investerin­gar för kompetensf­örsörjning och för förbättrin­g av arbetsmilj­ön på skolorna, som tidigare kritiserat­s av skolinspek­tionen.

Om två veckor kommer budgetförs­laget att behandlas i kommunstyr­elsen. Med majoritete­ns budgetförs­lag står det också klart att skattesats­en i kommunen kommer vara oförändrad.

– Vi har gynnats av att den statliga skatten har höjts. För det är tack vare en socialdemo­kratisk regering den kommunala skatten kan hållas kvar på samma nivå, utan regeringen hade vi inte fått samma statsbidra­g, säger Louise Thunström (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden