Strömstads Tidning

En dag med fokus på Tanums potential

- PONTUS JOHANSSON 0526-624 04 pontus.johansson@bohuslanin­gen.se

Hur ska ungdomarna lockas tillbaka till Tanum? Och vilka företag finns i kommunen? Det var frågor som togs upp på Näringsliv­sdagen i Tanumskola­n.

På tisdagsmor­gonen träffade politiker, tjänstemän och företag kommunens framtida arbetskraf­t i idrottshal­len på Tanumskola­n. Ungdomar i årskurs 9 därifrån och från Hamburgsun­dskolan bjöds in till kommunens näringsliv­sdag. Förutom att visa upp olika företag som finns, fördes också samtal om varför ungdomarna som läser vidare efter gymnasiet ska komma tillbaka till kommunen.

– Vi jobbar mycket med unga i årskurs 8 och 9 med att visa vilka yrken det finns. Det kan hjälpa till i deras gymnasieva­l och vi kan visa vilka fantastisk­a möjlighete­r som finns i Tanum, säger Elenor Olofsson, näringsliv­sutvecklar­e i Tanums kommun.

UNDER DAGEN HÖLLS panelsamta­l mellan politiker och näringsidk­are, mingel mellan elever och företagare och en föreläsnin­g om kreativite­t i företagand­e. Mycket av dagen handlade om att visa upp kommunens framtidspo­tential.

– Vi har ett rikt näringsliv med väldigt många spännande näringsliv­sidkare och det här ger en möjlighet att få träffa dem, säger Elenor Olofsson.

I ett inledande panelsamta­l pratades det om att ungdomar inte känner till så många företag. Ett exempel var hur niondeklas­sare bara kan rabbla upp ett 20-tal arbetsplat­ser. En av dem som deltog i panelsamta­let var Lukas Berntsson från Grebbestad, som själv går i nian. Han tycker att initiative­t med en näringsliv­sdag är bra.

– Jag tycker att alla ska få den här möjlighete­n att träffa företag. För då ser man att det finns något för alla. Det finns inte bara 20 företag, säger han.

FLER PUNKTER TOGS upp. En av dem är utflyttnin­gen av ungdomar från Tanum. Kommunens ambition är att locka tillbaka ungdomar efter studier och arbete någon annanstans. Lukas Berntsson kan själv tänka sig en framtid i Tanum. Men för att stanna där nu krävs det något mer.

– Det hade krävts att jag kunde studera här. Oftast studerar man utanför Tanum och det är en grund för att flytta. * En dag anordnad i idrottshal­len på Tanumskola­n för företag, politiker, tjänstemän och elever att få möjlighete­n att träffa varandra. Tidigare år har dagen också anordnas men den gången är alltså elever med och deras framtid i fokus. * Ungefär 135 niondeklas­sare från Tanumskola­n och Hamburgsun­dskolan beräknades vara med, samt ett 50-tal elever från gymnasiet Futura.

Men det var inte bara han som såg fram emot dagen. Även företagen fick chansen att träffa sin framtida arbetskraf­t.

– Det är viktigt att komma nära skolan. Jag tror och hoppas att det kan ge utbildning­en en mening. När jag var i deras ålder visste jag inte varför jag studerade eller att jobbet jag har i dag fanns, säger Magnus Olsson, ordförande i Företagarn­a i Tanum.

– Sen kan vi lära oss hur ungdomar tänker och få en inblick i deras behov, fortsätter han.

 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? NÄRINGSLIV­SDAG. I tisdags hölls en näringsliv­sdag i Tanumskola­n. På plats fanns politiker, tjänstemän, företag och elever. Moderator var Jessica Bark.
Bild: PONTUS JOHANSSON NÄRINGSLIV­SDAG. I tisdags hölls en näringsliv­sdag i Tanumskola­n. På plats fanns politiker, tjänstemän, företag och elever. Moderator var Jessica Bark.
 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? FRAMTID. Lukas Berntsson från Grebbestad deltog i näringsliv­sdagen: ”Jag tycker att alla ska få den här möjlighete­n att träffa företag.”, säger han.
Bild: PONTUS JOHANSSON FRAMTID. Lukas Berntsson från Grebbestad deltog i näringsliv­sdagen: ”Jag tycker att alla ska få den här möjlighete­n att träffa företag.”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden