Strömstads Tidning

”Upprustnin­g ingen lösning”

- MARITA ADAMSSON

Hur ska vi förhålla oss till grannlande­t Ryssland? Det är ämnet för kvällen på Strömstads bibliotek.

På besök är Lars Ingelstam, författare till en ny bok om Rysslandsk­ontakterna. Han vill plädera för förbättrad­e relationer mellan länderna. Lars Ingelstam är ledamot av Strömstad Akademi och professor emeritus i teknik och social förändring. Hans akademiska bana startade med en avhandling i matematik och verksamhet som forskare och lärare vid KTH. Han blev sedan chef för Sekretaria­tet för framtidsst­udier och arbetade med olika aspekter på teknik, politik, humaniora och arbetslive­ts förhålland­en. Från 1980 till pensioneri­ngen 2002 var han professor vid tema Teknik och social förändring på Linköpings universite­t.

– Sedan har jag bland annat intressera­t mig för svensk vapenindus­tri, vapenexpor­t och säkerhetsp­olitik, berättar han.

Han konstatera­r att Sverige haft en lång tradition av fredsarbet­e och varit pådrivande i nedrustnin­gsförhandl­ingar, inte minst när det gäller kärnvapen, men samtidigt också haft ett nationellt starkt försvar och vapenindus­tri.

– Mellan 1995 och 2013 pågick en långsam nedrustnin­g, men sedan har klimatet ändrats. Det kommer krav på upprustnin­g, säger han.

– Ryssland betraktas som opålitligt och visst finns det problem, men jag tycker att bilden är ensidig.

– Det blir en konstig tyngdpunkt. Vi behöver tänka mera på att skapa fredliga förhålland­en.

Om detta handlar boken och kvällens föredrag med efterfölja­nde diskussion. Lars Ingelstam argumenter­ar för goda grannrelat­ioner och anser att de problem som finns inte kan hanteras genom militär upprustnin­g.

– Länderna skulle ha mycket att vinna på utbyte inom många områden, som kultur, turism och forskning, säger han.

När han skrivit boken har han också upptäckt Barentsomr­ådets gränsområd­e mellan Sverige, Norge, Finland och Ryssland som en förebild.

– Där pågår fortfarand­e mycket samarbete, inom näringsliv­et, folkrörels­erna, kyrkan och på miljöområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden