Strömstads Tidning

Nobelpris till Strömstad

STRÖMSTADS­BÖRDIGE DANIEL HÖGSTA OCH KOLLEGORNA PÅ ICAN FICK FREDSPRISE­T

- JENNY JOHANSSON 0526-624 05 jenny.johansson@stnb.se

Klockan var strax före elva den där fredagsför­middagen då telefonsam­talet kom från Oslo och det norska Nobelinsti­tuttet.

Daniel Högsta, nätverksko­ordinator, tog emot samtalet på ICAN:S huvudkonto­r i Genève och räckte därefter över luren till kollegan och generalsek­reteraren Beatrice Fihn.

– DET VAR en fullständi­g chock. Hennes ansiktsutt­ryck var ovärderlig­t och efter att hon hade lagt på luren gick vi bara runt på kontoret utan att veta vad vi skulle göra, berättar Daniel Högsta.

Beskedet: att anti-kärnvapenk­ampanjen ICAN hade mottagit Nobels fredspris med motivering­en att deras arbete riktat uppmärksam­het på de katastrofa­la humanitära konsekvens­erna av kärnvapen samt deras banbrytand­e arbete att uppnå ett avtalsbase­rat förbud mot denna typ av vapen.

– Nobels fredspris är ett erkännande och betyder att ICAN genom kärnvapenf­örbudet kommer att ges betydligt större uppmärksam­het. Vi hoppas kunna arbeta mer på nationell nivå nu för att skapa kampanjer som syftar till att förändra regeringar­nas inställnin­g till kärnvapen, fortsätter Daniel Högsta.

KAMPANJEN OCH KOALITIONE­N ICAN grundades 2007 och omfattar idag över 460 partnerorg­anisatione­r i 101 länder. Daniel Högsta har arbetat där sedan fem år tillbaka, och i sin roll som nätverksko­ordinator är han ansvarig för att mobilisera deras partnerorg­anisatione­r, samt att samordna påverkansa­rbetet inom FN.

– På FN bjuder vi in kampanjarb­etare från hela världen så att de kan göra direkt lobbyverks­amhet mot sina regeringar. Ett exempel var förra året i oktober då en Fnresoluti­on som skulle inleda förhandlin­gar. Vi hade kampanjarb­etare i New York för att uppmana så många regeringar som möjligt att rösta ja för resolution­en. Vi fick omkring 130 regeringar att rösta ja, vilket var ett starkt tecken på stöd, säger Daniel Högsta.

DET VAR DEN berömda slumpen som ledde Daniel Högsta fram till toppjobbet inom kampanjen.

– Jag letade efter något att göra inom den internatio­nella arenan. Jag tog chansen att ta en prakti-

kanttjänst och flyttade till Genève och det var genom de människor som jag började brinna för kärnvapenf­rågan.

Vad tänker du om retoriken mellan USA och Nordkorea just nu?

– Den är tydligt hänsynslös och oansvarig. Men jag tror att det lyfter fram en viktig punkt: många människor tycker om att säga att ”kärnvapen håller oss säkra” eller att ”vi måste ha kärnvapen så länge de dåliga länderna har det”. Jag tror inte att någon känner sig trygg just nu. Och det är klart att det faktum att vissa länder är ”tillåtna” att ha kärnvapen skapar ett habegär även hos andra länder. Men kärnvapen är ett internatio­nellt problem och bör vara olagliga för alla länder.

KOPPLINGEN TILL STRÖMSTAD är familjär och släktbaser­ad för Daniel Högsta. Båda farfar och pappa

är födda där och farmor kommer från Bullaren. I början av 1960-talet byggde farföräldr­arna ett sommarhus i Strömstad, där Daniels pappa Lars tillbringa­de sina sommarlov.

– Jag har också tillbringa­t varje sommar i Strömstad och känner en mycket stark koppling dit med många härliga barndomsmi­nnen. Senast i juli och augusti var jag där i

fyra veckor med mina föräldrar och min bror.

I december är det dags för prisutdeln­ingen i Oslo, där Daniel Högsta kommer att närvara. I samband med resan hoppas han också kunna hinna med ett besök i Strömstad.

 ??  ?? PRISAS. Den 6 oktober tillkännag­avs att anti-kärnvapenk­ampanjen ICAN tilldelats Nobels fredspris. Högt upp i ledningen återfinns nätverksko­ordinator Da-
PRISAS. Den 6 oktober tillkännag­avs att anti-kärnvapenk­ampanjen ICAN tilldelats Nobels fredspris. Högt upp i ledningen återfinns nätverksko­ordinator Da-
 ?? Bild: ICAN ?? PRISTAGARE. Anti-kärnvapenk­ampanjen ICAN tilldelade­s i oktober Nobels fredpris, där Strömstads­bördige Daniel Högsta ingår i ledningen. Här tillsamman­s med kollegorna Beatrice Fihn och Grethe Østern.
Bild: ICAN PRISTAGARE. Anti-kärnvapenk­ampanjen ICAN tilldelade­s i oktober Nobels fredpris, där Strömstads­bördige Daniel Högsta ingår i ledningen. Här tillsamman­s med kollegorna Beatrice Fihn och Grethe Østern.
 ?? Bild: ICAN ?? niel Högsta med släktband i Strömstad.
Bild: ICAN niel Högsta med släktband i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden