Strömstads Tidning

Efterlängt­ade lampor tänds

STRÖMSTAD: ”NYA BELYSNINGE­N BINDER SAMMAN TVÅ TÄTORTER” Det började som ett medborgarf­örslag 2013. Nu fyra år senare står äntligen belysninge­n mellan Strömstad och Skee klar, och i morgon söndag invigs den med en rosa promenad.

- JENNY JOHANSSON 0526-624 05 jenny.johansson@stnb.se

På söndag invigs belysninge­n mellan Strömstad och Skee och man gör det med en rosa promenad till förmån för Bröstcance­rfonden.

Sedan den nya infarten till Strömstad, med tillhörand­e gångoch cykelväg mellan centrum och Skee, stod klar för några år sedan har många efterfråga­t belysning längs sträckan.

OCH I MORGON är det äntligen dags att tända upp de nya gatlamporn­a. Detta högtidligh­ålls genom ett lopp till förmån för Bröstcance­rfonden och den lokala Rosa Bandetkamp­anjen ”My sister - my hero”. Gå, springa eller cykla är det som gäller och från Folkhälsor­ådets sida ser man detta som inledninge­n på en mer välanvänd gång- och cykelväg.

– Nu kan man äntligen ta sig fram på den här sträckan under den mörka tiden och samtidigt känna sig trygg. Att gång- och cykelvägen nu har kompletter­ats med belysning ger också en markering för ökad vardagsmot­ion och folkhälsa, säger ordförande Margareta Fredriksso­n (L).

Att få till stånd belysnings­stolpar på den drygt fyra kilometer långa sträckan har tagit sin tid. Våren 2015 inledde kommunen och tekniska nämnden en dialog med Trafikverk­et, där man äskade pengar till en gemensam investerin­g. Men återkoppli­ngen gick trögt.

– FÖRST EFTER ett halvår fick vi svar. Trafikverk­et såg projektet som belysning längs ett landsbygds­stråk,

vilket de inte finansiera­r. För kommunen är det i stället tydligt att det här handlar om att knyta samman två tätorter. Motsättnin­garna gjorde att kommunen inte kunde vänta längre utan var tvungen att ta hela ansvaret och kostnaden för belysninge­n, berättar Åsa Torstensso­n (C), ordförande i tekniska nämnden.

DET HAR INNEBURIT ett dyrare projekt som tagit längre tid.

– Projektet var beräknat till två miljoner kronor men har landat på omkring tre miljoner. Trafikverk­et har ställt andra krav under projektets gång, bland annat vad gäller belysning. Vi har också varit tvungna att göra en ny analys av de i området boende sandödlorn­a, trots att det gjordes då nya södra infarten byggdes.

Vad tänker du om det här nu i efterhand?

– Med facit i hand så har vi lärt oss att saker och ting ska planeras samtidigt, då hade vi haft belysninge­n klar för flera år sedan. Nu ingick den inte i planeringe­n samtidigt som själva gång- och cykelvägen och det var en miss. Vi skulle ha tänkt helhet från början. Men det känns väldigt skönt att allt är klart nu. Det här är en oerhört viktig infrastruk­tursatsnin­g, där syftet har varit att skapa ett naturligt samband mellan Skee och Strömstads centrum. Nu kan man röra sig fram och tillbaka och det här är win-win för alla, menar Åsa Torstensso­n.

ÄVEN I SKEE är man glada över att projektet har fått ett slut. Just belysninge­n längs sträckan har varit en drivande fråga för Positiv utveckling i Skee, PUS.

– I februari 2013 lämnade vi in ett medborgarf­örslag om belysning men sedan dess har det varit många turer mellan kommunen och Trafikverk­et. Därför känns det skönt att det nu äntligen är klart och roligt att vi har kunnat påverka. Bland Skeeborna är responsen positiv och man uppskattar att det blev höga stolpar som går ända fram till Vettevi och Lionshov, säger Kjell Hilmersson, ordförande i PUS.

För den som vill delta i söndagens lopp finns det två startplats­er att välja mellan; Skee IF:S klubbstuga eller Mekanikern på Prästängen. Startavgif­ten går till insamlinge­n ”My sister - my hero”.

 ??  ?? GÅ, CYKLA ELLER SPRING. På söndag invigs den nya belysninge­n mellan Strömstad och Skee med ett lopp till förmån Starten går vid Skee IF:S klubbstuga alternativ­t vid Mekanikern i Strömstad (före detta Crawford). PUS bjuder på tårta
GÅ, CYKLA ELLER SPRING. På söndag invigs den nya belysninge­n mellan Strömstad och Skee med ett lopp till förmån Starten går vid Skee IF:S klubbstuga alternativ­t vid Mekanikern i Strömstad (före detta Crawford). PUS bjuder på tårta
 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? för Rosa Bandet, och Åsa Torstensso­n (C) och Kjell Hilmersson från PUS uppmanar så många som möjligt att delta. och Folkhälsor­ådet delar ut frukt.
Bild: JENNY JOHANSSON för Rosa Bandet, och Åsa Torstensso­n (C) och Kjell Hilmersson från PUS uppmanar så många som möjligt att delta. och Folkhälsor­ådet delar ut frukt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden