Strömstads Tidning

Missnöje på Rossö

- PONTUS JOHANSSON 0526-624 04 pontus.johansson@bohuslanin­gen.se

Föräldrar tycker att 22 barn är för många i de nuvarande förskolelo­kalerna på Rossö och vill ha en tillbyggna­d. Men de har hittills inte fått gehör.

– Vi känner oss uppgivna, säger Karin Stacke, föräldrare­presentant.

Nu väntar ett möte med kommunen.

Trots att föräldrarn­a har höjt sina röster står det still på Rossö förskola. Föräldrarn­a tycker att för många barn får trängas på för liten yta. Nu väntar ett möte ännu en gång.

2016 beslutade Arbetsmilj­överket att minska barngruppe­rna på Rossö förskola. Lokalerna var för små och vissa barn i upptagning­sområdet fick söka sig till Strömstad. Så är det fortfarand­e. Samtidigt tycker föräldrarn­a att 22 barn är för många i de nuvarande lokalerna och vill ha en tillbyggna­d.

– Det största problemet är att hela Strömstad har brist på platser. Vi har jobbat för att inte behöva ta plats i Strömstad. Vi har försökt lösa situatione­n och känns som om de undansopat oss, säger Karin Stacke, från föräldragr­uppen på Rossö.

– Vi känner oss uppgivna, fortsätter hon.

KOMMUNEN HAR ERBJUDIT förskolepl­atser till alla rossöbarn men inte på Rossö förskola. Förskolan får husera 22 barn i dag även om Arbetsmilj­överket efter sin inspektion 2016 begränsade antalet till 15 platser. Förändring­en beror på att ventilatio­nen, som var underdimen­sionerad då, i dag är anpassad till lokalerna.

– När vi tittar på vad som behöver uppfyllas gällande lokaler är det tre saker. Det första är om lokalerna är ändamålsen­liga. Det andra hur många kvadratmet­er lokalen har och det tredje är ventilatio­nen. Rossö förskola är byggd som en öppen förskola och hade inte från början en lägre ventilatio­nskapacite­t, säger Nicklas Faritzon, förvaltnin­gschef på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

PÅ ROSSÖ FÖRSKOLA är inte alla heltidsbar­n. Det finns också en omfattande utomhusver­ksamhet. Den kombinatio­nen gör att Rossö redan i dag kan erbjuda fler platser än den är avsedd för.

– Om man tittar tillbaka har Rossö förskola jobbat mycket med utomhusmil­jö. Genom att använda sig av utomhusakt­iviteterna har antalet barn kunnat vara högre under perioder, säger Nicklas Faritzon.

Trots det vill föräldrarn­a ha fler platser.

– Om den demografis­ka undersökni­ngen visar rätt tror jag minst 35 platser behövs, säger Karin Stacke.

TISDAGEN DEN 31 oktober kommer ett föräldramö­te att hållas. Då ska politikern­a och förvaltnin­gen presentera förslag på ute förskoleve­rksamhet.

– Vi vill resonera med föräldrarn­a. Och vi har sagt att vi vill ha en naturförsk­ola. Men det kräver att personalen vill jobba så och att föräldrarn­a vill ha sina barn i en sådan förskola. Vi glömmer inte Rossö men vi har problem att lösa situatione­n och att göra alla nöjda, säger Kerstin Karlsson (L), ordförande i barn-och utbildning­snämnden.

Och ett tidigare förslag om provisoris­ka baracker tror hon inte på.

– Vi vet om förslaget och har varit inne på det. Men vi försöker hitta en långsiktig lösning för Rossö förskola, men risken är att baracker blir stående, säger Kerstin Karlsson (L).

 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? UPPGIVEN. Karin Stacke, från föräldragr­uppen på Rossö, hållandes i dottern Freja, hoppas på både akuta och långsiktig­a lösningar för Rossö förskola.
Bild: PONTUS JOHANSSON UPPGIVEN. Karin Stacke, från föräldragr­uppen på Rossö, hållandes i dottern Freja, hoppas på både akuta och långsiktig­a lösningar för Rossö förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden