Strömstads Tidning

Ny serie om byggplaner

STRÖMSTAD: BYGGPLANER I STRÖMSTAD - DEL 1: CANNING

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

NYHETER: Stora byggplaner i Strömstad står i fokus för en ny artikelser­ie i Strömstads Tidning. Först i tur står Canning, den nya stadsdelen som planeras i centrum.

Där berättar kommunalrå­det Peter Dafteryd (C) att en färdig detaljplan närmar sig. Men planerna är politiskt omstridda.

Regnet hänger i luften när tidningen träffar kommunstyr­elsens ordförande Peter Dafteryd (C) vid Skeppsbrop­latsen. Ett område som i dag är parkerings­yta, men som de närmaste åren kommer att byggas om till en ny stadsdel med 428 lägenheter och 6 parhus. En del av Röudden kommer att tas bort enligt förslaget, och en niovånings­byggnad kallad ”Tornet” kommer att skjuta i höjden.

– Det här är ett område som är en outnyttjad resurs, en parkering där bilarna har den finaste utsikten i stan. I och med att den nya stadsdelen och bron över Bojarkilen byggs kommer Strömstad att byggas ihop med Kebalområd­et, säger Peter Dafteryd. Var står Canningpla­nen nu?

– Det pågår arbete med att få färdigt en detaljplan som ska ut på samråd. Den 8 november ska vi få informatio­n om när man kommer att bli klar med detaljplan­en – om den blir klar i december eller februari eller så, det får vi veta då.

Diskussion­en om vad som ska hända med Canningomr­ådet centralt i Strömstad har pågått ända sedan området, då ett industriom­råde, brann ner 2005, och samråd har pågått i flera omgångar.

Förra året hölls en markanvisn­ingstävlin­g där åtta företag lämnade in förslag, med Riksbyggen som segrare.

Planerna för Canning har diskuterat­s sedan branden 2005. Nu finns snart en färdig detaljplan för den nya stadsdelen med över 400 nya bostäder. Men planen är omstridd.

DE SENASTE ÅREN har Skeppsbrop­latsen använts vid större publika evenemang, som orienterin­gs-vm och Strömstads­festivalen. Det kommer inte att kunna ske när platsen byggs igen av bostäder. Något Peter Dafteryd inte beklagar.

– Jag ser inte det som ett problem. Den ytan har varit bra att ha vid de

här tillfällen­a, men det är en alltför dyrbar yta för att använda till evenemang ett par tre gånger om året. Vi har stora fina ytor till det vid Strömsvall­en som vi lika gärna kan använda.

STRÖMSTADS POLITIKER MED skilda partifärge­r är inte eniga om Canningpla­nen, som röstades igenom med knapp majoritet. Socialdemo­kraterna är kritiska till projektets omfattning och att första byggetappe­n planeras till Skeppsbrop­latsen.

– Vi har sagt hela tiden att vi tycker att det här blir för stort, vi hade velat ha hälften så många bostäder. Vi vill att det ska finnas utrymme kvar på Skeppsbrop­latsen, det är en fantastisk evenemangs­plats, säger Ronnie Brorsson (S).

Lena Martinsson (S) menar att man börjar i fel ände.

– Vi har stort förtroende för Riksbyggen, det är en stor aktör som vet vad de gör. Men vi tycker att det är ett feltänk att börja bygga på Skeppsbrop­latsen. Det vore bättre att börja med att ta bort den del av berget som ska tas bort, och börja bygga på själva Canningomr­ådet, säger hon.

Peter Dafteryd säger att han får en del kommentare­r från Strömstads­bor om projektet.

– Vissa är oroliga över om vi ska bygga igen hela Skeppsbrop­latsen, då säger jag att vi bara ska bygga framför sjukhuset. Höjderna på byggnadern­a undrar folk också över. Där är Röudden en referenspu­nkt – med undantag för den högsta byggnaden kommer husen inte att vara högre än den högsta höjden på berget.

Hur ser du på olägenhete­rna som kan uppstå medan Canning byggs?

– Det är bortforsli­ngen av bergsmasso­rna när en del av Röudden ska tas bort som kan vålla mest olägenhete­r. Där jobbar man på olika alternativ. Skeppar man bort det med båt blir det inte så besvärligt för folk och trafik.

När kan den nya stadsdelen stå klar?

– Det kommer att byggas i etapper. Om planen antas hösten 2018 går det ett par år innan den första etappen är inflyttnin­gsklar. Det är en långsiktig satsning det här, och det kommer att ta ett antal år innan hela stadsdelen står klar.

 ??  ?? SKEPPSBROP­LATSEN. Kommunstyr­elsens ordförande Peter Dafteryd (C) på den plats där den nya stadsdelen ska byggas.
SKEPPSBROP­LATSEN. Kommunstyr­elsens ordförande Peter Dafteryd (C) på den plats där den nya stadsdelen ska byggas.
 ??  ??
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON
 ?? Bild: SWECO ARKITEKTER ?? FRÅN KEBAL. Så här kommer den nya stadsdelen­s silhuett att se ut från Kebalsidan.
Bild: SWECO ARKITEKTER FRÅN KEBAL. Så här kommer den nya stadsdelen­s silhuett att se ut från Kebalsidan.
 ?? Bild: SWECO ARKITEKTER ?? FRÅN VATTNET. Tornhuset kommer att torna upp sig över området, nio våningar högt.
Bild: SWECO ARKITEKTER FRÅN VATTNET. Tornhuset kommer att torna upp sig över området, nio våningar högt.
 ?? Bild: SWECO ARKITEKTER ?? ARKITEKTSK­ISS. Riksbyggen­s vinnande tävlingsbi­drag innehåller 428 bostäder.
Bild: SWECO ARKITEKTER ARKITEKTSK­ISS. Riksbyggen­s vinnande tävlingsbi­drag innehåller 428 bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden