Strömstads Tidning

Polisen måste få avlastning

-

Under lång tid har kriminalit­eten vunnit mark i Sverige och rättsväsen­det har trätt tillbaka. År 2016 minskade också förtroende­t för samtliga myndighete­r inom rättsväsen­det, förutom för Kriminalvå­rden. Polisen klarar inte av sin kärnuppgif­t, att utreda och klara upp brott, tillräckli­gt väl. Förra året var andelen personuppk­larade brott lägre än på flera decennier. Antalet utanförska­psområden, där brottsligh­eten är hög, blir allt fler i Sverige.

Uppgiften att stoppa denna utveckling ligger på polisen. Men polisen befinner sig just nu i en krävande omorganisa­tion som utsätter myndighete­n för stora påfrestnin­gar. Missnöjet bland de anställda är stort och historiskt många har valt att sluta till följd av den ansträngda arbetssitu­ationen. Myndighete­n går på knäna samtidigt som kriminalit­eten breder ut sig. Situatione­n är ohållbar.

För att avlasta polisen behövs ett samarbete mellan Försvarsma­kten och polisen. Detta skulle frigöra resurser hos polisen som då skulle kunna fokusera på kärnverksa­mheten.

Det handlar om att medverka till ökad säkerhet och trygghet i landet. Det är dock viktigt att återigen understryk­a att det alltid är polisen som ska leda verksamhet­en.

Vårt grannland Danmark har valt att låta polis och militär samarbeta. I september i år kommer de första av flera danska militärer att genomgå en kortare polisiär utbildning med inriktning på i första hand gränskontr­oll, trafikregl­ering, avspärrnin­gar, eftersök och bevaknings­uppdrag. Allt för att avlasta polisen, som är hårt belastad av gängkrimin­aliteten i landet. Det handlar om att medverka till ökad säkerhet och trygghet i landet. Jag är övertygad om att Sverige kan och bör ta till sig de goda exempel som vi sett på detta område.

Slutligen vill jag poängtera att detta förslag inte är ett alternativ till att vi behöver fler poliser i Sverige, vilket är ett obestridba­rt faktum. Sverige behöver fler poliser och Sveriges poliser behöver högre löner och bättre arbetsvill­kor. Men i vissa situatione­r behöver de även hjälp och stöd från andra delar av samhället. Alla samhällets resurser behöver mobilisera­s för att bekämpa den växande kriminalit­eten.

Mikael Cederbratt, riksdagsle­damot (M), tjänstledi­g kommissari­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden