Strömstads Tidning

Över 250 fler vill ha våra nyheter

- INGALILL SUNDHAGE Chefredakt­ör

Tidningslä­sandet är djupt rotad i vår kultur. Länderna i Norden är bland de mest tidningslä­sande människorn­a i världen.

TIDNINGEN. Fart tog det när tekniken gjorde det enkelt för tryckerier­na att massproduc­era och det blev billigt att få text tryckt på papper. Nu kunde samhällsin­tresserade med pengar göra affärer genom att producera tidningar till hushållen. Tidningarn­a berättade om vad som hänt i världen och drev även sin politiska ideologi. Förr var det tämligen vanligt att chefredakt­ören och kommunalor­dföranden var samma person.

SEN DESS HAR vi utvecklat journalist­iken och gjort det till ett yrke. En anekdot i sammanhang­et rör finansmini­ster Gunnar Sträng. Han lär ha varit så innerligt trött på reportrars okunskap kring ekonomiska spörsmål, att han startade fortbildni­ngskurser i journalist­ik.

I dag värnar landsortst­idningarna om den lokala marknaden, både vad gäller företag som vill annonsera, men också redaktione­llt

Ord som opartiskhe­t, allsidighe­t, trovärdigh­et fick stort utrymme och för att klara det måste man som tidning stå oberoende. Långsamt frigjorde sig tidningarn­a från partipolit­iken och idag har de flesta ett oberoende framför sin ideologisk­a stämpel. Textreklam var strängelig­en förbjudet och inget märke fick favorisera­s. Detta märks än i dag hos public service som är snabba med att korrigera och nämna andra märken när någon lyfter fram något specifikt i en intervju, just för att undvika att favorisera någon.

I DAG VÄRNAR landsortst­idningarna om den lokala marknaden, både vad gäller företag som vill annonsera, men också redaktione­llt. Det är vad som händer i min stad, mitt barns förskola och skola, min kommuns byggplaner och satsningar som läsarna vill ta del av.

Men man vill göra det digitalt. Idag är papperstid­ningen en långsam kanal som många lämnar därhän. Men intresset för vardagen finns kvar och därför är det viktigt att också vi producerar nyheter på fler plattforma­r än papper. Och där det växer allra mest är i den mobila plattforme­n.

På samma sätt som papperstid­ningen var en självklarh­et vid frukostbor­det, på bussen till jobbet eller hemma i favoritfåt­öljen efter jobbet, är det mobilen som ersätter nyhetsläsa­ndet.

Därför är det mycket glädjande att konstatera att vi nu har över 250 fler läsare som köpt ett plusabonne­mang, för att ta del av våra nyheter på en digital plattform. Vi har hittat varandra och vi är där läsarna är. Kanske är det till och med så att den digitala utveckling­en är lika revolution­erande som tryckpress­en en gång i tiden var.

Trevlig helg!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden