Strömstads Tidning

Hav och plast hör inte ihop

-

Nedskräpni­ngen av våra hav är ett av vår tids största miljöprobl­em och framförall­t handlar det mycket om plast.

I grunden är det ett globalt problem men hos oss i Bohuslän är det uppenbart att det också är ett lokalt problem genom all plast som sköljs upp på våra stränder.

Det marina skräpet är skadligt på olika sätt, men framförall­t vållar skräpet stor skada på fåglar, fiskar och däggdjur. Stränder fyllda med plast är naturligtv­is också klart negativt för vår så viktiga besöksnäri­ng.

Liberalern­a anser att det är ett nationellt problem och tycker därför att det är högst rimligt att staten tar ett stort ansvar för strandstäd­ningen och vi föreslår därför en satsning på 50 miljoner per år där Havsoch vattenmynd­igheten kan fördela medel till kommuner för städning av stränder. Förutom renare stränder skapar detta också gröna enkla jobb.

Förekomste­n av mikroplast i den marina miljön har uppmärksam­mats allt mer under senare år, inte minst på global nivå, men den direkta nedskräpni­ngen bara en del av problemati­ken.

Utifrån en kartläggni­ng har Naturvårds­verket bedömt att följande källor bör åtgärdas i Sverige:

väg- och däck, konstgräsp­laner, industriel­l produktion och hantering av primärplas­t, tvätt av syntetfibr­er, båtbottenf­ärg och nedskräpni­ng

Konstgräsp­laner är trots allt en relativt ny företeelse och Liberalern­a vill att konkreta åtgärder vidtas för att minska utflödet av mikroplast till havet.

Det är välkommet att många företag inom handeln redan tagit initiativ som leder till att användning­en av plastpåsar minskar. För att ytterligar­e styra konsumtion­en mot mer återvinnin­g och förnyelseb­ara råvaror vill Liberalern­a införa en plastpåsea­vgift. Genom att göra det dyrare att köpa bärkassar av fossilplas­t hoppas vi minska användning­en av plastbärka­ssar vid vardagsink­öp, vilket skulle vara till nytta för miljön i stort och då också för havsmiljön.

Lars Tysklind, riksdagsle­damot (L), Bohuslän

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden