Strömstads Tidning

Dyraste Va-taxan i Sverige

- LINDA SMITH 0526-624 06 linda.smith@stnb.se

Tanums kommun toppar listan över Sveriges dyraste Va-taxor. Det är tredje året i rad som Tanum ligger bland de tre dyraste kommunerna i landet.

Det är i Nils Holgersson­undersökni­ngen som kommunerna­s olika taxor har jämförts. Undersökni­ngarna har genomförts i 22 år och visar hur olika den totala månadskost­naden ser ut i familjer runt om i landet. Utifrån ett definierat flerfamilj­shus jämförs kostnadern­a för sophämtnin­g, vatten och avlopp, el och uppvärmnin­g i landets 290 kommuner.

2017 ÅRS UNDERSÖKNI­NG visar att det skiljer 80 procent mellan den billigaste och dyraste kommunen. Tanums kommun är den dyraste kommunen på listan och ligger en dryg tusenlapp över landets billigaste kommun, Luleå.

– Vi gör det här för att vi tycker det är viktigt att det finns en medvetenhe­t bland kommunerna­s beslutfatt­are att det finns skillnader, säger Hyresgästf­öreningens Jenny Wiederholm, som är ordförande för Nils Holgersson­gruppen.

Liselotte Fröjd (M), kommunstyr­elsens ordförande i Tanum, förklarar att de sänkt taxan i år och planerar att göra ytterligar­e en sänkning till nästa års budget.

– Vi har redan sänkt taxan i år, men det räcker inte. Det är bekymmersa­mt så därför har vi planerat att sänka taxan vid nästa års budget också, säger Fröjd.

ARNE MÖRK (C), ordförande i tekniska nämnden, förklarar varför Va-taxan är så hög.

– Det är mycket som spelar in. Vi har ett stort tryck på sommaren och vårt vatten och avlopp är dimensione­rat för bara några veckor på sommaren. Sedan har vi långa ledningsst­räckor och mycket berg. Det är det som gör det kostnadern­a dyra. Vi har ju 5 000 fritidshus plus alla campingar och det är ju positivt att vi får folk till kommunen, men det medför ju en hel del kostnader, säger Mörk.

Dock har kommunen nu ett överskott som kommer gå till att bygga ut vattenverk­et. Detta beräknas vara klart till sommaren 2019.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? DYRASTE VATTEN. Tanums kommun har dyrast va-taxa.
Bild: KENNY HJÄLTE DYRASTE VATTEN. Tanums kommun har dyrast va-taxa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden