Strömstads Tidning

Utreder snabbt om 18-åringar

- MARITA ADAMSSON

Socialförv­altningen undersöker nu om ideella organisati­oner skulle kunna söka pengar ur det föreslagna statsbidra­get för att ge ensamkomma­nde ungdomar som fyller 18 möjlighet att stanna i kommunen. Frågan utreds med högsta prioritet.

– Det skulle kunna innebära en snabbare hantering, säger socialchef­en Monica Birgersson.

Hon fick politikern­as uppdrag att utreda hur det skulle kunna gå till och vad som är juridiskt möjligt på socialnämn­dens möte 19 oktober. Nu arbetar förvaltnin­gen för högtryck.

– Vi vill ha olika tankar klara att diskutera på arbetsutsk­ottet nästa vecka. Målet är ett beslut på nästa nämndsmöte 16 november.

DET ÄR BRÅTTOM, eftersom många ungdomar som ännu inte fått svar på sin asylansöka­n nu fyller 18 i rask takt. Passerar de 18-årsdagen räknas de som vuxna och andra regler gäller, så ska man låta dem stanna behöver man veta hur innan de har skickats ur kommunen. Den som fyller 18 kan ansöka om att få stanna, men de vanliga rutinerna enligt socialtjän­stlagen gör att de i så fall måste ha särskilda vårdbehov. För den som klarar skolan och har funnit sig tillrätta i Strömstad blir det, något paradoxalt, nej på en ansökan. De ensamkomma­nde ungdomar som plötsligt skrivs upp i ålder har en särskilt svår situation eftersom de inte kan planera i förväg. Också deras situation kommer att ingå i utredninge­n som ska ta ett brett grepp.

– Jag har jobbat länge, men det här är bland det svåraste jag har arbetat med, säger Monica Birgersson.

I regeringen­s höstbudget finns förslag om statliga pengar för kommuner som låter de ensamkomma­nde 18-åringarna stanna och gå ur skolan.

– Alla tecken vi fått säger att det går igenom och att Strömstad får cirka 400 000 kronor, förklarar socialchef­en.

HUR EN MODELL där ideella krafter får del av statsbidra­get ska se ut är det nu hennes och förvaltnin­gens roll att reda ut.

– Det kan gå till på olika sätt. Man kan ha en förening som förfogar över alla medel och fördelar dem eller låta föreningar söka var för sig, säger hon.

Hur man sedan ordnar boende och vardagen för ungdomarna kan också variera. Socialnämn­den har fått ett medborgarf­örslag om att låta dem bo på Stella på sjukhuset och ungdomarna på Solbacken föreslår själva att de kan flytta till Crusellska, som nu inte har många asylsökand­e kvar. Det kan också, enligt Monica Birgersson, bli frågan om bidrag till privatpers­oner som låter ensamkomma­nde bo i familjen.

– Vi ska ta reda hur man bäst löser det i just Strömstad. Och det måste ske skyndsamt, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden