Strömstads Tidning

Ser havet som framtidsre­surs

- PONTUS JOHANSSON 0526-624 04 pontus.johansson@bohuslanin­gen.se

I går träffades nyfikna marinforsk­are och företag på en mässa på Lovéncentr­et för att lära sig om varandra. Nu kan samarbeten ligga inom räckhåll.

På den marina forsknings­stationen på Tjärnö hölls i går en företagsmä­ssa. Frågorna var många. Hur kan havet användas som framtidens näring? Och hur kan den marina forskninge­n och företagen samarbeta? Var några, men det fick tankar och idéer att dyka upp och Lovéncentr­et inspirerad­e besökarna med att berätta om Maritima klustrets projekt Scary Seafood.

– Vi vill utöka anledninga­r till att komma till vår destinatio­n. Och vill vi utöka det med att erbjuda något unikt, en attraktion helt enkelt, sa Susanne Lindegarth, samverkans­ansvarig på marina institutio­nen på Tjärnö, i föreläsnin­gssalen.

SCARY SEAFOOD VILL erbjuda mat som traditione­llt sätt inte används. Det kan vara skallar av en viss fiskart eller alger och tång.

– Vi har fantastisk­a möjlighete­r med havet men vi kan inte bara börja plocka alla alger. Det måste vara hållbart, sa Susanne Lindegarth.

– Sen får vi se om någon vill köpa sjöpung till exempel, fortsatte hon.

Ett av företagen på mässan var Bryggudden. De är musselodla­re i området och ser positivt på initiative­t till mässan och ett eventuellt samarbete med forskarvär­lden.

– Vi har ett av världens bästa marina labb och vi kan ta del av det, sa Lars Eriksson på Bryggudden.

Från dagen tog han framför allt med sig forskninge­n Lovéncentr­et bidrar med.

– I dag har jag fått reda på vad det faktiskt är de gör här. Jag har bott på ön i 10 år och har aldrig förstått det innan. Det är oerhört intressant.

ÄVEN FÖRETAGEN ÄR viktiga för forskninge­n. För med utgångspun­kt i företagen kan forskninge­n få en högre relevans. Lovéncentr­et kan ha en viktig roll genom att bidra med kunskap. I projektfor­m kan också företagen, forskarna och kommunerna utforma samarbeten som till exempel Scary Seafood. Men trots att havet ligger precis intill oss ser Susanne Lindgarth att få utnyttjar det som näring.

– Det är inte tillräckli­gt många och där kan det bli fler. Speciellt inom turistnäri­ngen ser vi att det finns mer utrymme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden