Strömstads Tidning

Billig tröja – men till vilket pris?

- MARITA ADAMSSON

Journalist­en Moa Kärnstrand inleder sitt föredrag med en fråga till publiken. – Har det någon gång slagit er att kläder är oerhört billiga?

Många nickar. Hon fyller på med jämförande siffror. Ett plagg som 1980 kostade 100 kronor har i dag ett pris som i den tidens penningvär­de motsvarar 60 kronor, säger hon.

– Förklaring­en är att klädindust­rin ständigt flyttar sin tillverkni­ng till länder där det är billigt att producera.

I klartext innebär det att klädföreta­g väljer att använda fabriker i länder med låga löner. Mönstret upprepar sig.

– Borås var en gång ett centrum för klädindust­rin i Sverige, påminner Moa.

– 1964 var tillverkni­ngen där på topp, sedan flyttade den utomlands.

HON HAR, TILLSAMMAN­S med kollegan Tobias Andersson Åkerblom, grävt djupt i de globala förhålland­ena kring klädtillve­rkning, vilket inneburit många resor till låglönelän­der som Bangladesh och Burma men också intervjuer med äldre arbetare från Algots storhetsti­d i Borås.

Deras erfarenhet­er liknar varandra. Både där och här berättas om långa arbetsdaga­r och låga löner. När lönerna stiger försvinner klädtillve­rkningen. Det som en gång skedde i Borås håller nu på att ske i Kina, berättar hon.

Men det handlar inte bara om lön. Med den uppmärksam­made olyckan när en fabrik för fyra år sedan rasade samman över arbetarna i Bangladesh som exempel visar Moa Kärnstrand på en farlig arbetsmilj­ö, som trots överenskom­melser om inspektion­er och åtgärder efter katastrofe­n i Bangladesh, fortfarand­e kan vara livsfarlig.

RASET HANDLADE OM ett hus med sprickbild­ning, men också bruket av giftiga kemikalier, i kombinatio­n med obefintlig rening och arbetare helt utan skyddskläd­er, hör till det som gör att textilarbe­tarna lever farligt i de länder där många stora svenska företag tillverkar kläder. Deras liv brukar bli kortare än medellivsl­ängden i de här länderna.

De bägge journalist­erna har arbetat i flera år med den undersökni­ng som ledde till boken Modeslavar – den globala jakten på billigare kläder, besökt arbetare, fabriker och företagsle­dare.

NU RESER DE runt och berättar för svenska lyssnare om den bild av mänsklig misär och förstörd miljö som växt fram. Någonstans under föreläsnin­garnas gång brukar åhörarna ofelbart börja känna sig obekväma och fundera över vad de har på sig.

En av de vanligaste frågorna blir: Vad kan jag som konsument göra?

– Jag brukar avhålla mig från att ge råd. Jag berättar hur det ser ut men är inte expert på vad man kan göra. Men en sak jag tar upp är att man kan tänka långsiktig­t i sina klädinköp. Själva affärsmode­llen med det snabbt växlande modet och höga tempot skapar problem. Varken människor eller miljö klarar takten, säger Moa Kärnstrand.

– Jag tycker också att man som konsument kan kräva informatio­n från företagen om förhålland­ena där deras kläder tillverkas.

– Det brukar vara svårt att få bra informatio­n, konstatera­r hon också.

SVENSKA ÖGON OCH hjärnor kräver nog spontant högre löner när de sett hennes bilder av kvinnor som står i avloppsvat­ten och gör sina hushållsbe­styr eller hör hur de lever åtskilda från sina barn, eftersom de inte kan ta hand om dem samtidigt som de jobbar i textilindu­strin, om inte ett äldre barn tar ansvar för de yngre – och får offra skolan för den uppgiften.

– Företagen säger att man inte bara kan gå in i ett annat land och kräva höjda löner. De hänvisar bland annat till att även matpriser och hyror skulle öka, säger Moa Kärnstrand.

Men, berättar hon, det finns de som försökt.

– Jeansföret­aget Nudie testade i Indien. Det gick bra. En rapport visar att de ökade inkomstern­a bland annat gick till utbildning för yngre släktingar.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? INTRESSERA­DE. Moa Kärnstrand, journalist och författare, var glad över uppslutnin­gen på biblioteke­t.
Bild: MARITA ADAMSSON INTRESSERA­DE. Moa Kärnstrand, journalist och författare, var glad över uppslutnin­gen på biblioteke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden