Strömstads Tidning

Ord, ton och rytm

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

burk med målarpensl­ar och en doftflaska.

TOMTARNA OCH TROLLEN passar extra väl in, för när Kråkorkest­ern börjar spela och Dan Fägerquist sjunga förflyttas vi omedelbart till sagans värld. Den är, som väl alla vet, en plats där man gärna vill stanna kvar när man väl gått in, säreget nära verklighet­en och ändå någon annanstans.

Poeten Dan Fägerquist målar med orden. Tänk er bara en sådan sak som ett timglas där en buktning fått sanden att fastna... Musikern Dan Fägerquist utövar magi med rytmen. Tillsamman­s förflyttar oss text och musik över gränsen mellan världarna. Det strömmar sagoliv genom framträdan­det. Av och till tänker jag litet på stämningar från Alf Hambe.

OCH SÅ FÅR vi extra guldkant på sagan, för med på Rökeriet finns en överraskni­ng: Dans mamma Moa Brynnel, vissångers­ka och kulerska, med ett förflutet inom Domardanse­n. Hon har också hon nära mellan världarna och nu trollar hon omedelbart med hela publiken i sång. Mitt i programmet får hon sedan ta över för att sjunga den visa sonen skrev till kronprinse­ssan Victoria, när hon tillsamman­s med Norges kronprinse­ssa Mette-marit gästade Strömstad som ett led i * Dan Fägerquist, gitarr och sång, har gjort text och musik till visorna. Johanna Dahl, cellist och musikpedag­og. Medlem också i New Tide Orquesta och folkmusikt­rion Krackel Kapell. Mats Holmén; gitarr, ukulele, rytminstru­ment. * Aktuella: konsert hos Fams på Rökeriet onsdag 25 oktober. Ska vidare på skandinavi­sk turné. Medverkade i Strömstad gjorde även Moa Brynnel, sång. den budkavleva­ndring för miljön som 2015 gick mot klimatmöte­t i Paris. Jag förstår varför Moa Brynnel tyckte den var så viktig att hon kuppade fram tid för den i kyrkan: Uppmaninge­n till alla och envar att sätta sig i samma båt och rädda världen.

NÄR JAG CYKLAR hemåt i höstkvälle­n lyser Skagerack som ett sagoslott och grinden som står på glänt och släpper mig genvägen över skolgården, nog var också den en port mellan verklighet­ens vanliga värld och sagans verklighet? Fotnot: Fler bilder på www.stnb.se

 ?? Bilder: JENNY JOHANSSON ?? orkestern: Sångaren, tillika författare­n och kompositör­en, Dan Fägerquist, samt cellisten Johanna Dahl.
Bilder: JENNY JOHANSSON orkestern: Sångaren, tillika författare­n och kompositör­en, Dan Fägerquist, samt cellisten Johanna Dahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden