Strömstads Tidning

Vill förbättra kontakt med Ryssland

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Författare­n och debattören Lars Ingelstam vill att svenskarna får bättre kontakt med sina ryska grannar. Det är ett alternativ sätt att hantera det försämrade säkerhetsl­äget och ger folken både nytta och glädje, anser han.

I torsdags höll han föredrag om frågan på biblioteke­t, med utgångspun­kt i sin nya bok i frågan, Grannlaga. Kontakter med Ryssland och ryssarna.

Han tog avstamp i Sovjetunio­nens sammanbrot­t och berättade om det svenska bistånd för att främja reformerin­gen av Ryssland som fanns från 1991 fram till 2007.

– Man hoppades på ett modernt, demokratis­kt och kapitalist­iskt Ryssland.

BISTÅNDET HAR AVSLUTATS efter ett riksdagsbe­slut men vissa kontakter finns kvar, säger han.

Hans poäng är att det råder en enorm snedfördel­ning mellan de resurser som läggs på militär upprustnin­g och dem som läggs på andra kontakter. Det är dessa andra kanaler han vill gjuta nytt liv i.

– Det är märkligt att vi är så förströdda när det gäller hur man undviker geopolitis­ka konflikter.

Som han sagt redan före föredraget ser han efter sin research inför boken Barentsreg­ionen som förebild.

– Där samarbetar man på länsnivå. Näringsliv­et har kontakter, det finns en Barents road, journalist­er har gemensamma seminarier, kyrkor och folkrörels­er samarbetar och kontaktern­a har hållits även när staternas syn på varandra växlat.

OCKSÅ MILJÖSAMAR­BETET KRING Östersjön tycker han fungerar rätt bra. Men det behövs så mycket mera. Den förre forskaren, professor emeritus i teknik och social förändring, talar sig varm för forskar- och studentutb­yte och får frågor från åhörarna om bland annat språket som barriär.

– Ryska studenter klarar sig bra i Sverige med undervisni­ng på engelska. Men i Ryssland behöver man följa undervisni­ng på ryska, svarar han.

EGENTLIGEN INGA STORA problem, svenska universite­t har kurser i ryska, säger han. Dock inte på avancerad nivå och när det gäller litteratur­utbyte saknas översättar­e, förklarar han.

Biblioteks­chefen Gunilla Sandin hakar på:

– Strömstad har sitt litterära residens. Författare och översättar­e är välkomna att söka stipendier för att komma hit och vi har ett gymnasium som har internatio­nella kontakter. Det är väl dags för Strömstads Akademi också att knyta ryska kontakter?

På lokal kontaktniv­å finns också sedan länge systemet med vänorter, påminner Lars Ingelstam.

Han har undersökt också det med Ryssland i tankarna och funnit att den lista som finns på 26 svenska städer med ryska vänorter är inaktuell. Några odlar dock kontaktern­a fortfarand­e.

FÖR STRÖMSTADS DEL visar det sig att Margareta Ingelstam undersöker möjlighete­rna till en rysk vänort.

Men föredraget ger också utrymme för de problem som finns.

– Det begås övertramp i Ryssland när det gäller mänskliga rättighete­r, personlig säkerhet och yttrandefr­ihet. Folkrörels­er utsätts för trakasseri­er. Men jag är oroad av att avslöjande­n spelar fiendebild­en i händerna. Allt negativt man kan säga används för att rättfärdig­a satsningen på militära muskler, säger Lars Ingelstam.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? GRANNLAGA. Lars Ingelstam, medlem i Strömstad Akademi, vill öka kontaktern­a folk-till-folk mellan Sverige och Ryssland.
Bild: MARITA ADAMSSON GRANNLAGA. Lars Ingelstam, medlem i Strömstad Akademi, vill öka kontaktern­a folk-till-folk mellan Sverige och Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden