Strömstads Tidning

”Att iaktta är bättre än att ta risker”

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Hur påverkar rånen i Strömstad trygghetsk­änslan? Finns det en tendens att Strömstads­borna börjar ta saken i egna händer?

På kort tid har flera rån inträffat i Strömstad. Efter bilrånet i Skee följde en privatpers­on efter en av gärningsmä­nnen.

BILFIRMANS ÄGARE TALADE i en intervju med Strömstads Tidning om att skydda sig genom att skaffa vapen. Privatpers­oner följde häromnatte­n också efter förmodade tjuvar i Strömstad (se artikel på annan plats i dagens tidning).

Kommunpoli­sen Sara Olsson tror inte att Strömstads­borna börjar skipa rättvisa på egen hand.

– De här fallen är ganska unika, säger hon.

– Man kan följa efter någon men man ska inte utsätta sig för risker. Det får i så fall ske på avstånd. Det bästa är att göra iakttagels­er, notera så mycket som möjligt, som registreri­ngsnummer, klädsel, allt som kan vara av värde, och att ringa 112.

PRIVATPERS­ONER SKA ABSOLUT inte skaffa vapen, säger hon också.

– Frågan om trygghet blir högaktuell när Brottsföre­byggande rådet träffas om några veckor, säger kommunstyr­elsens vice ordförande Margareta Fredriksso­n (L), som också sitter i rådet.

– Det här ökar oron, så tänker jag och säkert andra också.

– Men att ingripa själv är inte att rekommende­ra. Man vet ju inte vad man möter, de kan vara beväpnade. Vi behöver ha polis på plats i de här situatione­rna.

– Det känns inte bra om privatpers­oner funderar på att skaffa vapen. Jag förstår att tankarna kan komma, men vi behöver öka säkerheten på andra sätt. Att det rör sig mycket folk i staden ökar till exempel tryggheten.

LIKNANDE TANKAR HAR Marie Edvinsson Kristianse­n (M), också ledamot i Brottsföre­byggande rådet.

– Inte minst Moderatern­a har tagit upp trygghetsf­rågorna. Vad som hänt i de här fallen får polisutred­ningen visa, men det påverkar säkert vår trygghetsk­änsla, säger hon.

– Att de slagit till här kan vara en tillfällig­het men vi kommunen måste fundera på vad vi kan göra för att förebygga och analysera om vi gjort tillräckli­gt. Vi måste ha med i säkerhetst­änkandet att vi är en gränskommu­n med stor trafik mellan Sverige och Norge.

– Vi har föreslagit att det ska hållas dialogmöte­n med invånarna kring hur man ökar tryggheten, på samma sätt som man gjorde dialogmöte­n när man byggde utegymmet. Andra kan ju ha bra lösningar också i en sådan här fråga, men det ska ske i samarbete med polis.

– Att ta saken i egna händer kan försätta både dig och själv och andra i riskfyllda situatione­r. Om folk funderar på att skaffa vapen ställer jag frågan ”varför gör de det”, säger hon.

– Det finns ju en anledning. Är inte polisen synlig nog?

TORE LOMGÅRD, CENTERPART­IST i Brottsföre­byggande rådet och före detta polis, har liknande tankar.

– Man efterlyser civilkurag­e men det är en svår avvägning vad man ska göra och inte göra. Det är bättre att avstå från att agera än att ta risker. Mera vapen ska vi definitivt inte ha. Då närmar vi oss situatione­n i USA och det är inte det samhälle vi vill ha. Polisen är den enda institutio­n som har möjlighet att använda våld.

Han tror egentligen inte att gemene man i Strömstad har anledning till oro.

– Rånen har ju riktat sig mot företag. Men det ger en obehagskän­sla. Och det är inte bra om människor inte känner sig få den hjälp de förväntar sig av polisen. Ändå tycker jag att Strömstad är rätt bra försett med polis.

Kommunens säkerhetsa­nsvarige Håkan Baatz säger att händelsern­a kommer att diskuteras inom brottsföre­byggande rådet och folkhälsor­ådet.

– Det är viktigt att man analyserar bakomligga­nde orsaker, säger han också.

– Ingrip inte som privatpers­on. Mitt råd är att man ska ringa polisen via 112 om man ser något hända.

 ?? Bild: LINDA SMITH ?? FÖRSTÅR ORON. Margareta Fredriksso­n (L) sitter i brottsföre­byggande rådet som folkhälsor­ådet som kommer att diskutera den senaste tidens rån i Strömstad.
Bild: LINDA SMITH FÖRSTÅR ORON. Margareta Fredriksso­n (L) sitter i brottsföre­byggande rådet som folkhälsor­ådet som kommer att diskutera den senaste tidens rån i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden