Strömstads Tidning

Lärarbrist­en känns av i kommunen

- PONTUS JOHANSSON 0526-62400 pontus.johansson@bohuslanin­gen.se

En ny prognos från Statistisk­a Centralbyr­ån (SCB) visar att lärarbrist­en i landet når nya höjder. Och Strömstad är inget undantag från att sakna lärare.

– Vi har en lärarbrist som är generell och det märks av även i Strömstad. Det är svårt att rekrytera och det gäller alla grupper, från lärare på gymnasiet till förskollär­are, säger Kerstin Karlsson (L), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

I STATISTISK­A CENTRALBYR­ÅNS rapport Trender och Prognoser 2017, från december förra året, slås det fast att rekryterin­gsbehovet inom skolan har ökat sedan 2015.

Redan då var det högt och andelen arbetsgiva­re som i dag beskriver en brist på arbetskraf­t är allra störst inom grundskola­n. I ämnena matematik och naturorien­terade ämnen, upplever 96 procent av arbetsgiva­rna en lärarbrist.

– Det finns en lärarbrist lokalt, och det framför allt i vissa ämnen. Jag skulle säga att det viktigaste är att behålla de lärare vi har. Och hur vi behåller lärare tror jag är att vi satsar på utbildning och kompetens, säger Ragnar Ericson, lärare och facklig representa­nt för Lärarnas Riksförbun­d i Strömstad.

Lärarbrist­en gör att kommunerna slåss om de lärare som finns. Även om det i stort finns en stabil lärarkår i Strömstad, så finns det flera som kommer och går.

– Det är oerhört viktigt med en stabil lärarkår. På senare år har kommunerna börjat bjuda över varandra, och det är klart att om man får ett erbjudande i närheten där lönen är 5 000 kronor mer i månaden så blir det en viss rörlighet. Men de flesta är stabila, säger Kerstin Karlsson (L).

En uppfattnin­g som delas av Ragnar Ericson.

– Det finns olika varianter lärare. Det finns de lärare som är stabila, som varit här sedan länge och som nog aldrig kommer att lämna, men sen finns det också de som flyttar runt för lön. Men jag tror också att de kommer att landa någonstans någon gång, säger han.

HAN TROR ATT det viktigaste för att behålla lärarna är att erbjuda en bra arbetsmilj­ö och inte bara högre löner.

Särskilt framhäver han fler vuxna i skolan och mindre klasser. Det skulle minska för- och efterarbet­et för lärarna samtidigt som undervisni­ngskvalité­n skulle höjas.

– Du ska ha en god arbetsmilj­ö och inte behöva gråta när du kommer hem. Jag tror att fortbildni­ng för att behålla kvalitén och bli bättre är väldigt viktigt. Sen att som yrkesman hitta självkänsl­an och känna att det man gör är värdefullt, säger Ragnar Ericson.

HAN SÄGER ATT de flesta lärare i Strömstad i dag är behöriga, och att det också finns mellanläge­n och de som helt saknar utbildning. Han hoppas att fler obehöriga lärare som jobbar i skolan lockas och tar chansen att bli behöriga.

– På samma sätt som kollegiet hjälper de obehöriga att göra ett så bra arbete som möjligt, hoppas vi att vi kan locka dem vidare till att studera. För i dag finns ett stort utbildning­sbehov bland lärare, säger Ragnar Ericson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden