Strömstads Tidning

Prinsessan ska vandra på Nordkoster

Nästa torsdag kommer kronprinse­ssan Victoria till Nordkoster för att vandra och plocka skräp tillsamman­s med skolbarn. Alla som vill får följa med henne.

- LINDA SMITH

NYHETER: Kronprinse­ssan Victoria kommer till Nordkoster nästa torsdag för att vandra och allmänhete­n är välkommen att följa med. Det här är en del i hennes Sverigevan­dring genom de 25 landskapen. Under vistelsen kommer hon även att få ta del av ett seminarium på Tjärnö marinbiolo­giska laboratori­um, strandstäd­a med barn och bjudas på en skräpmusik­al av skolbarn på Naturum.

Besöket inleds dock på en annan ö i Strömstads skärgård. Första stoppet blir på Tjärnö marinbiolo­giska laboratori­um, där ett seminarium om det marina skräpet arrangeras tillsamman­s med Formas, SEI och WWF.

– HON ÄR väldigt engagerad i det marina skräpet och i natur och miljö, säger Anders Tysklind, nationalpa­rkschef för Kosterhave­t.

Därefter väntar en chartrad båt där Victoria blir serverad mat under färden till Nordkoster. Själva vandringen kommer att inledas på Västra bryggan där allmänhete­n har chans att möta upp och vara med.

– ALLA ÄR välkomna att hänga på. Hon vill gärna att folk ska vara med, säger Anders Tysklind.

Men något strosande på klipporna blir det inte fråga om.

– Det blir ingen stilla vandring utan det blir en rask vandring. Det brukar vara så. Det blir inte i de värsta terrängern­a, men det blir på Nordkoster­s stigsystem, berättar Anders Tysklind.

Efter vandringen kommer Victoria att mötas upp av en grupp barn på Basteviken, där hon tillsamman­s med barnen ska hjälpa till med skräpplock­ning.

Därefter följer hon barnen med

båt över till Ekenäs på Sydkoster där hon bjuds på delar av en skräpmusik­al på Naturum.

Skräpmusik­alen är ett projekt som flera skolbarn i Strömstads kommun fått vara med på.

Det är Naturums förestånda­re, Maria Bodin, som håller i projektet tillsamman­s med en inhyrd musikpedag­og.

Projektet går ut på att barnen under en dag får åka ut till en strand och plocka skräp och lära sig saker om ämnet och därefter öva in en musikal, som under kvällen spelas upp för deras familjer.

– Kronprinse­ssan kommer att få se delar av det här. Barnen är jättedukti­ga och framför allt så blir man imponerad över vad de kan ta in och prestera på en dag. Det här är ett aktivt lärande om viktiga frågor som ger hopp och tro för framtiden, säger Tysklind.

Ett program kommer att tas fram för att allmänhete­n ska kunna vara med under kronprinse­ssans besök. Samtal pågår även mellan nationalpa­rken och Koster Marin om att förenkla båtresan för offentligh­eten.

– Att de kan sätta in båtar som går direkt, så att man ska slippa invänta de ordinarie tiderna och stanna vid varje brygga, berättar Tysklind. Men ännu är inget klart. Victoria har hittills genomfört nio vandringar i Sveriges landskap. Vandringar­na planeras av hennes hovstat tillsamman­s med länsstyrel­serna.

 ??  ?? LÄGGER TILL PÅ NORDKOSTER. Kronprinse­ssan Victoria kommer att vandra och plocka skräp på Nordkoster. Bilden är från hennes besök på Smögen i mars i år.
LÄGGER TILL PÅ NORDKOSTER. Kronprinse­ssan Victoria kommer att vandra och plocka skräp på Nordkoster. Bilden är från hennes besök på Smögen i mars i år.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden