Strömstads Tidning

Satsar på hjälp

Om man ser någon falla ihop medvetslös är saken ganska klar. Första hjälpen behövs. Men om någon verkar må psykiskt dåligt?

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Strömstad satsar på utbildning i att ge första hjälpen till den som mår psykiskt dåligt och blir en av regionens föregångar­e.

Många känner sig osäkra. Kan man ens fråga? Ja, det kan man. Jo, det bör man.

Det vet den som gått en kurs i första hjälpen till psykisk hälsa. Men medan hjärt-lungräddni­ngskurser är vanligt förekomman­de är första hjälpen för det psykiska området betydligt mindre känd.

I STRÖMSTAD BÖRJAR man råda bot på den bristen. Som en av få kommuner i regionen har Strömstad låtit utbilda instruktör­er, som i sin tur ska utbilda kommunalt anställda i metoden.

Totalt har kommunen sex instruktör­er. Tre av dem berättar här vad de lärt sig och nu själva lär ut. Det är Helen Forsblad, undersköte­rska vid Uddens korttidsen­het, Marie Persson, psykiatris­juksköters­ka i socialtjän­stens vuxenvård och Anna-lena Sandstedt, socionom vid barn- och ungdomstea­met.

Första-hjälpen-programmet finns i tre varianter, en handlar om barn och unga mellan 12 och 18 år, en om vuxna mellan 18 och 65 och en om äldre, från 65 år och uppåt.

I EN FÖRSTA omgång har instruktör­erna hållit kurs för personal som arbetar med barn och unga, bland annat vid Solbackens hem för ensamkomma­nde flyktingun­gdomar, en grupp unga i en utsatt och osäker situation med ökad risk för psykisk ohälsa.

– Det var prioritera­t att den personalen skulle få gå kursen först, säger de.

I en andra omgång håller de nu kurs med den metod som riktar sig till personer mellan 18 och 65 år. Sedan hoppas de fortsätta i höst med den tredje varianten, som ställer de äldre i fokus.

Inte minst den gruppen är viktig. Materialet om de äldre är framtaget i Sverige, berättar de, medan de bägge andra variantern­a kommer från Australien.

Man ser behovet av att hjälpa äldre till bättre psykisk hälsa i Sverige, säger de, och har stöd i undersökni­ngar som visar att antalet fullbordad­e självmord ökar bland män i åldrarna 80-85 år i vårt land.

DET KURSDELTAG­ARNA LÄR sig är hur man ser att någon tycks må psykiskt dåligt och hur man bemöter den personen.

– Vi ger en nyckel till hur man kan vara ett stöd, säger Helen Forsblad.

Det handlar om att kunna ta kontakt, våga fråga och att välja rätt ögonblick för frågan, när man har tid att lyssna och ta emot svaret. Man ska också ha kunskap om vilken hjälp som finns att få, så att man har möjlighet att lotsa den man talar med vidare. Det är inte den som ger första hjälpen som ska lösa alla problem, poängterar de.

– Vi slussar vidare och finns vid sidan av. Det är en trygghet att veta att man inte behöver känna att man själv ska göra allt, säger Anna-lena Sandstedt.

– Och vi ställer inte diagnoser, även om kursen går igenom vad som kan känneteckn­a olika tillstånd.

I KURSEN SOM handlar om barn och unga går man till exempel också igenom tonårsutve­cklingen, så att kursdeltag­arna får bättre möjlighet att skilja det som kan betecknas som normal tonårsutve­ckling från sådant som kan varsla om psykisk ohälsa. De lär sig bland annat känna igen tecken på ätstörning­ar och självskade­beteende, vilket de sedan visar sig komma in på även i grupperna med inriktning mot vuxna.

De kurser de håller nu riktar sig till kommunanst­ällda som arbetar med människor, men metoden passar för alla, konstatera­r de.

Som instruktör­er har de också rätt att håla utbildning för vem som helst.

– Det här kan hjälpa till att bryta tabun kring psykisk ohälsa, säger de, men noterar också att de redan är på väg att brytas ner.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? INSTRUKTÖR­ER. Helen Forsblad, Marie Persson och Anna-lena Sandstedt är tre av Strömstads totalt sex instruktör­er.
Bild: MARITA ADAMSSON INSTRUKTÖR­ER. Helen Forsblad, Marie Persson och Anna-lena Sandstedt är tre av Strömstads totalt sex instruktör­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden