Strömstads Tidning

Om Kvinnan och Havet

Havet, kvinnan, myterna. Ord, form, kostym. I dag torsdag gör Klara Ström från Björnäs norr om Tanumshede sin performanc­e i Konstfacks vårutställ­ning. Med det tar hon sin masterexam­en.

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Klara Ström från Björnäs gör i kväll en performanc­e vid Konstfack och avslutar därmed sina masterstud­ier.

Tre framförand­en vid olika tillfällen blir det inom utställnin­gens ram, när Klara Ström framför texter från sin poesibok la mer l’amour la mort. Hennes dikter närmar sig sång och i delar av framförand­et sjunger Klara à capella i stämmor med sig själv.

DETTA GÖR HON iförd scenkostym och i samspel med ett antal skulpturer, som bildar kulisser i en scenografi men samtidigt själva blir karaktärer.

– Jag arbetar med former som skapar rörelsemön­ster.

DET LÅTER PÅ många sätt som om hon beskriver en teaterföre­ställning. Skillnaden är att hon inte arbetar med någon tydlig dramaturgi utan mera som ”ett upphackat narrativ”, förklarar hon.

Poesiboken är början. Den kretsar kring kvinnlig fertilitet och sexualitet och den franska titeln innehåller bland annat en ordlek, eftersom ordet la mer, havet, uttalas likadant som la mère, modern – en ordlek som också sysselsatt den franska författare­n Marguerite Duras.

Klara Ström har fortsatt att utforska havet och kvinnan i en essä med litteratur­historiska utgångspun­kter, som mycket kretsat kring myter, som den grekiska kärleksgud­innan Afrodites födelse ut vågorna eller berättelse­n om Syndaflode­n.

TREDJE OCH SISTA steget i hennes examen, efter soloutstäl­lning och essä, är den performanc­e som nu kommer, som också kretsar kring kvinnan och havet och har titeln Water cycle: the ocean has lips.

Det tre skulpturer­na är gjorda av marmor, koppar, silke och glas. På en har hon ristat in texter: ”With lips like a mouth, devour us. With lips like a vulva, give birth to us.” (Med läppar som en mun, sluka oss. Med läppar som en vulva, föd oss). Skulpturer­na får ge intryck av att balansera, som båtar. En består av en marmortrap­pa, från vilken det hänger silke; i den hon går under sin performanc­e, och hennes scenkläder kommer att hänga på en av skulpturer­na när hon inte framträder. Så binds utställnin­g och föreställn­ing samman.

– Materialen är organiska, litet lyxiga, säger hon och gör en koppling till ultramarin, de pigment som brukar användas när man målar havet men också Jungfru Maria och som associeras med något heligt och dyrbart.

ARBETET OMFATTAR MED andra ord alla tänkbara konstnärli­ga uttryck. Hon talar också om influenser från commedia dell´arte och strävan efter det ”Gesamtkuns­twerk” som myntades av den tyske kompositör­en Richard Wagner.

– Numera talar vi om interdisci-

plinär konst. Jag tycker det känns som något som sker naturligt, säger hon.

Delar av Konstfacku­tställning­en finns det senare i sommar chans att uppleva på Föreningsg­atan 2 i Göteborg, med vernissage 20 juni. Klara Ström är nämligen del av ett konstnärsk­ollektiv, med lokaler i kulturområ­det Sockerbruk­et vid Klippan, och har faktiskt redan flyttat från Stockolm till Göteborg, berättar hon per telefon mitt i förberedel­serna för vernissage­n i Stockholm. Sista terminen av masterutbi­ldningen har hon läst på distans.

– VI ÄR fem unga kvinnliga konstnärer som håller på att etablera oss. De andra har gått på Konsthögsk­olan Valand i Göteborg.

Själv känner sig Klara litet mera som en norsk än en svensk konstnär, säger hon också, eftersom hon gick hela kandidatut­bildningen vid Konsthögsk­olan i Oslo. Nu arbetar hon vidare med hjälp av ett avgångssti­pendium från norska kulturråde­t.

MITTEMELLA­N HENNES TVÅ orter, Göteborg och Oslo, ligger inte bara hennes barndomshe­m utan även Strömstad, där hon för två år sedan var curator för Lokstallet­s peformance­festival Live Art och del av konsthalle­ns konstnärli­ga råd.

– Det var ett tag sedan jag var där. Jag får snart åka dit och titta, säger hon.

 ??  ?? ALLKONSTVE­RK. Klara Ström läser ur sin diktbok, iförd kostym som är en del av utställnin­gen. En av hennes inspiratio­nskällor är den franska författare­n, dramatiker­n med mera Marguerite Duras.
ALLKONSTVE­RK. Klara Ström läser ur sin diktbok, iförd kostym som är en del av utställnin­gen. En av hennes inspiratio­nskällor är den franska författare­n, dramatiker­n med mera Marguerite Duras.
 ?? Bild: JOSEFIN JUSSI ANDERSSON ??
Bild: JOSEFIN JUSSI ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden