Strömstads Tidning

Nej till ny giftdeponi i Norge

-

Strömstad och Bohuslän ligger inte så långt ifrån Langesunds­fjorden i Telemark i Norge, där den charmiga kuststaden Brevik ligger. Där vill norska myndighete­r lagra farligt avfall! Den norska regeringen och anställda i Klimat- och miljödepar­tementet och Miljödirek­toratet har - tillsamman­s med et avfallshan­teringsför­etag - beslutat att ”Norge måste ha ett nytt deponi för farligt avfall”. Denna premiss har svalts helt och fullt av media och de flesta.

När som helst nu kan Norges regering ta beslutet om var i Norge de vill att en ny deponi för farligt avfall skall ligga. En deponi jag menar att vi kan klara oss utan! Mest sannolikt är det Brevik som blir valt, en by nära mitt eget hem. Miljödirek­toratet ska ge råd till departemen­t och regering och säger på sin webbsida det samma som företaget gör på sin: Brevik är den utvalda platsen, med sina långa kalkstensg­ruvgångar under land och sjö efter cementprod­uktion. Avfallshan­terings-företaget fyller upp den långa ön Langøya i Oslofjorde­n med farligt avfall från Norge och andra länder. Det mesta av avfallet Norge exporterar går till Sverige. Avfallet Norge importerar kommer för det mesta från Danmark och Sverige.

Över 70 norska företag levererar sitt farliga avfall till detta företag. Vi måste se till att inte ännu en plats i Norge förstörs av detta irriterand­e avfall. Industrin och miljövänli­ghet kan - och måste - kombineras bättre! Vi måste göra allt så att det inte skall behövas en ny deponiplat­s för farligt avfall i Norge alls! Det slösas i dag med papper, plast, aluminium, glas och mycket annat. Svenskar och norrmän måste tillsamman­s protestera mot allt detta skräp som vi själv eller staten betalar för. Då kan båda länder få et nytt emballages­ystem. Då kan import och produktion av onödiga produkter som ger farligt avfall stoppas. Biologiskt nedbrytbar­t material måste ersätta allt som i dag tillverkas av miljöfient­ligt material. Och då kan planen för en ny deponi i Norge för detta problemfyl­lda avfall kastas direkt i korgen för returpappe­r, där den skulle varit ”arkiverad” för flera år sedan!

Trine Ruth Larsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden