Strömstads Tidning

Stängd reaktor kan få 75 miljoner

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@stnb.se

Reaktorn som varit ur drift på grund av ett fel i en säkerhetsv­entil kommer vara stängd året ut. Nu vill den norska regeringen ge institutet IFE ytterligar­e 75 miljoner kronor extra för att täcka upp för intäkterna som faller bort när reaktorn ligger nere.

Atomreakto­rn, som drivs av forsknings­organisati­onen IFE, Intitutt for energitekn­ikk, i Halden har varit i bruk sedan 1958. Den är tillsamman­s med reaktorn i Kjeller utanför Oslo de enda kärnkrafts­reaktorern­a i Norge, och båda används enbart till forskning, varav Haldenreak­torn är inriktad på kärnkrafts­säkerhet och bränsleutv­eckling.

PÅ GRUND AV en defekt i en av säkerhetsv­entilerna i Haldenreak­torns primärkret­s som upptäcktes i mitten av mars har den legat nere och förväntas vara i drift tidigast 2019. Det innebär att så gott som alla internatio­nella bilaterala kontrakt IFE bedriver forskning med faller bort. Därför vill man kompensera intäktstap­pet med att ge institutet 75,5 miljoner kronor extra.

– När reaktorn är i drift har den intäkter från uppdragsfo­rskning, Haldenproj­ektet och staten. När reaktorn hålls stängd som nu faller intäkterna från uppdragsfo­rskningen bort, medan utgifterna är närmast konstanta, skriver Trond Viken, kommunikat­ionschef på Närings- och energidepa­rtementet i Norge, i ett mejl till Strömstads Tidning.

DÄRFÖR HAR REGERINGEN i sin reviderade nationalbu­dget för 2018, som presentera­des på tisdagen, föreslagit för Stortinget att kompensera intäktsbor­tfallet med 75, 5 miljoner norska kronor.

– Detta är en avgörande tilldelnin­g för att säkra aktivitet i Halden året ut. Det är nödvändigt för att skydda säkerheten vid reaktorn, samt våra anställda, kompetens och forskning, säger Nils Morten Huseby, administre­rande direktör vid IFE, i ett pressmedde­lande på tisdagen.

Därmed blir pengarna ett ytterligar­e tillägg till de 50 miljoner kronor extra som Haldenreak­torn får i den ordinarie statsbudge­ten 2018. Pengarna i den ordinarie statsbudge­t delas ut på grund av en krävande ekonomisk situation som enligt institutet beror på ”sviktande marknadsfö­rhållanden”.

– Man använder väldigt mycket pengar på att ge reaktorn konstgjort liv. Den har en defekt på en ventil och det betyder att den ligger nere hela 2018, säger Nils Bøhmer, kärnfysike­r och verksam i miljöstift­elsen Bellona, samt kritiker av Haldenreak­torn.

PÅ SIN TWITTER kommentera­de kärnfysike­rn regeringsf­örslaget med: ”Atomgalens­kapen fortsätter i Halden. 2018 ger regeringen nästan 130 miljoner kronor i driftstöd till en reaktor som är ur drift på grund av läckage i en ventil”, och till Strömstads Tidning säger han att staten i stället borde satsa på att ge omställnin­gsmedel för att stänga ner reaktorn.

– Jag förstår inte riktigt vad den norska regeringen håller på med när de öser in mera pengar. Nästa år vet vi att Haldenreak­torn går med ett enda stort underskott på grund av att man får färre internatio­nella bilaterala avtal, säger han.

REDAN I HÖSTAS höll IFE en omfattande utrednings- och marknadsar­bete för kolla över det långsiktig­a marknadsun­derlaget för reaktorn, skriver institutet i pressmedde­landet. I juni kommer styrelsen att ha ett möte om det ekonomiska grundlaget för att söka ett förlängt driftstill­stånd från 2020 eller om driften ska avvecklas.

– Oavsett vilket beslut styrelsen fattar kommer det att fortsätta finnas ett stort behov av kompetense­n och arbetskapa­citeten till IFES anställda, säger Nils Morten Huseby, administre­rande direktör vid IFE.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? MILJONTILL­SKOTT. Kärnkrafts­reaktorn i Halden, Institutt for Engeritekn­ikk, föreslås ges 75,5 miljoner extra i driftsstöd.
Bild: JAKOB SIMONSON MILJONTILL­SKOTT. Kärnkrafts­reaktorn i Halden, Institutt for Engeritekn­ikk, föreslås ges 75,5 miljoner extra i driftsstöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden