Strömstads Tidning

”Bästa kurse

STRÖMSTAD: BEREDDA ATT GE MEDMÄNNISK­OR STÖD

-

Vad gör du om en person i din närhet får en attack av panik med hjärtklapp­ning, andnöd, yrsel och skräck?

Frågan är en av många som ställs en morgon i det som annars är kommunstyr­elsens mötesrum i Strömstads Stadshus.

Symptomen kan tyda på hjärtinfar­kt men är också typiska för panikånges­t. Råder minsta misstanke om hjärtinfar­kt ska man därför först ringa 112, kommer kursdeltag­arna fram till.

MEN ÄR DET uppenbart att det handlar om panikånges­t ska man plocka fram kunskapern­a i första hjälpen till psykisk hälsa. Det är dem kursdeltag­arna från olika kommunala förvaltnin­gar är här för att skaffa sig. Att känna igen panikånges­t är bara en av många punkter. De ska snart övergå till traumatisk­a upplevelse­r och sedan vidare till psykossjuk­domar. Dagen innan har de bland annat ägnat åt att lära sig känna igen tecken på självskade­beteende, något som kan vara särskilt svårt eftersom den som har sådana problem också brukar vara ytterst skicklig på att dölja detta för omgivninge­n.

DEN HÄR VARIANTEN av kursen handlar om vuxna och gruppen är inne på sin andra dag.

De som sitter runt kommunstyr­elsens sammanträd­esbord är därför förtrogna med ett antal bokstäver, som tjänar som osviklig kompass för den som ska ge första hjälpen åt någon med psykisk ohälsa: Det är B för Bedöm situatione­n, L för Lyssna öppet och fördomsfri­tt, E för Erbjud stöd och hjälp, U för Uppmuntra till att söka hjälp och S för Stöd personen att skaffa andra hjälpresur­ser. Det kan ju krävas profession­ell hjälp utöver den man ger som medmännisk­a.

DET GÄLLER ATT bevara sitt eget lugn och förmedla sin beredskap att finnas kvar, lyssna och stötta.

– Var inte rädd för tystnad. Vänta på svar, men undvik konfrontat­ioner. Bekräfta vad personen känner, säg aldrig att känslan är onödig, förklarar Marie Persson, en av instruktör­erna.

 ??  ?? KOMMUNIKAT­IV ÖVNING. Xufe Emini, Carina Oleniusson, Camilla Granholt, Susanne Stenlund och Eva Wennerblom gör
KOMMUNIKAT­IV ÖVNING. Xufe Emini, Carina Oleniusson, Camilla Granholt, Susanne Stenlund och Eva Wennerblom gör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden