Strömstads Tidning

N på länge”

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Men man ska inte tvinga en person som varit med om något upprivande eller skrämmande att berätta är samtidigt en tumregel. Man frågar, visar att man är bekymrad och att man är beredd att lyssna.

Att verkligen lyssna och förstå kräver närvaro och uppmärksam­het. Den som lyssnar ska inte göra egna tolkningar och dra slutsatser. Det kan förvanska en berättelse och upplevelse, särskilt om uppgiftern­a sedan förs vidare i flera led, till exempelvis vården.

– Vi bryter och gör barnkalas, säger Marie och introducer­ar viskleken, ni vet leken där en person viskar ett meddelande, som nästa viskar vidare till nästa och nästa.

VAD BRUKAR DET bli till slut? Jo, oftast inte alls som från början.

Övningens mening är en lång och rätt komplicera­d berättelse. Den blir förvånansv­ärt riktig, men en svärmor förvandlas till mormor och resmålet flyttar över jorden. instruktör Detaljer som kan vara nog så viktiga.

”Bra” och ”intressant” är några av de snabba omdömen deltagarna hinner avge i en paus.

– Den bästa kurs jag gått på länge. Det är bra att det kommer folk från olika verksamhet­er, säger Helene Olsson, som arbetar med daglig verksamhet inom LSS.

De flesta här arbetar med utsatta människor som på olika sätt behöver extra stöd från samhället, men kunskapern­a behövs egentligen överallt.

– Tanken är att alla kommunanst­ällda ska utbildas. Det här behöver alla kunna, säger Marie Persson.

Det här behöver alla kunna.

MARIE PERSSON

FÖRFRÅGNIN­GAR HAR OCKSÅ kommit om utbildning för kyrkans frivilliga­rbetare, säger hon.

Hon konstatera­r att alla I kommunen får träna hjärt-lungräddni­ng och brandsläck­ning, men att det är lika viktigt att ha grundlägga­nde kunskaper i hur man bemöter en människa i psykisk kris och hur man kan vara ett stöd för att vid behov förmå denna människa att söka sig vidare till mera profession­ell hjälp.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? Viskleken.
Bild: MARITA ADAMSSON Viskleken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden