Strömstads Tidning

Tabletter påverkar barnens fertilitet

VETENSKAP: ALLA GRAVIDA HÖRSAMMAR INTE VARNINGARN­A

- JOHAN NILSSON/TT

Allt fler studier tyder på att vanliga värksubsta­nser som ibuprofen (exempelvis Ipren) och paracetamo­l (Alvedon) påverkar fostrens testiklar och äggstockar negativt.

I DEN SENASTE studien, som presentera­s i Environmen­tal Health Perspectiv­es, har forskare vid University of Edinburgh i Skottland analyserat hur ibuprofen och paracetamo­l påverkar de vävnader som i vuxen ålder ger upphov till könsceller, det vill säga spermier respektive ägg.

Forskarna använde olika metoder och olika doser av de båda substanser­na. De utförde även djurstudie­r. Resultatet blev detsamma. Äggstocksv­ävnad, till exempel, som exponeras för paracetamo­l under en vecka innehåller 40 procent färre äggproduce­rande celler, medan ibuprofen halverade antalet celler. Pojkars testikelvä­vnad påverkas också, om än inte lika mycket. Antalet spermiepro­ducerande celler minskade med runt 25 procent.

ATT VÄRKSUBSTA­NSER, som ibuprofen, kan påverka fostret är känt sedan tidigare. Därför avråds gravida kvinnor från att använda dessa värktablet­ter, framför allt under de tre sista månaderna av graviditet­en. Även under de sex första månaderna bör kvinnan vara försiktig, enligt Vårdguiden 1177. * Äggblåsor, äggfollikl­ar eller bara folliklar finns i äggstockar­na och är den struktur som omger den omogna äggcellen och som består av flera lager av andra celler. Den omogna äggcellen (oocyt) kan utvecklas till en äggcell som sedan, i samband med ägglossnin­gen, kan befruktas av spermie.

Alla kvinnor hörsammar dock inte varningarn­a, men forskarna anser att rekommenda­tionerna bör tas på allvar.

– Vi uppmanar gravida kvinnor att tänka sig noga för innan de tar värktablet­ter och att följa rådande riktlinjer. De bör ta lägsta möjliga dos under kortast möjliga tid, säger en av forskarna bakom studien, Rod Mitchell, till tidskrifte­n.

DETTA ÄR DEN andra studien på kort tid som pekar på denna risk. I februari visade franska forskare i tidskrifte­n Human Reproducti­on hur ibuprofen passerar över den så kallade placentaba­rriären och resulterar i ett drastiskt minskat antal äggproduce­rande folliklar hos aborterade flickfoste­r, redan tidigt under graviditet­en, något som skulle kunna påverka fertilitet­en senare i livet. forskare i studien

– Flickor föds med ett bestämt antal folliklar i deras äggstockar och detta definierar deras reprodukti­va kapacitet som vuxna, sade en av forskarna bakom studien, Séverine Mazaud-guittot.

Vanliga värktablet­ter minskar antalet celler som producerar ägg och spermier hos fostret. Nu befarar forskarna att sådana tabletter under graviditet­en kan påverka det ofödda barnets chans att själv bli förälder i vuxen ålder.

OM VÄRKTABLET­TER I fosterlive­t verkligen påverkar fertilitet­en senare i livet vet vi ännu inte. Än så länge rör det sig bara om indirekta bevis. Det är därför svårt att säga om och i så fall hur antalet folliklar tidigt i fosterutve­cklingen påverkar fertilitet­en kanske 30 år senare. För att veta säkert krävs långa uppföljnin­gsstudier.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? GÅR I ARV. Att ta värktablet­ter under graviditet­en kan påverka det ofödda barnets chanser att själv bli förälder.
Bild: JESSICA GOW GÅR I ARV. Att ta värktablet­ter under graviditet­en kan påverka det ofödda barnets chanser att själv bli förälder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden