Strömstads Tidning

Ett nedslag i Konsthalle­n Lokstallet

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

– Har du testat den därborta? Peter Uhr pekar snett över Lokstallet och fäster Börje Ahls uppmärksam­het på en av utställnin­gens stora gong-gongar.

Börje går över golvet. Sekunder senare hörs en mäktig klang, som av en kyrkklocka. Leo Pettersson­s, Shelley Sharrs och Malin Bogholts utställnin­g innehåller inte bara uppbyggda verk och naturens granar utan också ljud och rörelse.

PETER UHR HAR lång erfarenhet eftersom han tidigare varit verksam som producent och arrangör i Lokstallet. Nu ar han tillbaka som konsthalls­värd och samtalar gärna med de besökare som kommer in.

En knapp vecka har han varit här och hittills har han noterat 43 besökare. Ungefär 100 i veckan behövs i sommar, då regionen förväntar sig nya och bättre siffror, har han räknat ut.

Den nya skulpturpa­rken utanför, som nu fått extra fägring av pensé och pelargon, hjälper till att fånga passerande­s uppmärksam­het och statistike­n har hunnit fått några streck till innan jag lämnar Stallet den här gången.

MEN MAN BORDE räkna besökare också via nätet, anser Peter Uhr. Utnyttar man tekniken kunde streamade vernissage­r till exempel locka massor av digitala besökare, ”nå världen”, tycker han.

– Regionen har genomfört försök med sändningar från konsthall till äldreboend­e på andra ställen, säger Peter Uhr, som filmar Malin Bogholts rörliga objekt för att lägga ut på nätet.

Vintern har han som ofta förr tillbringa­t i Berlin. Nu är det tid för hans andra bostadsort, Koster.

Berlin sjuder av konstutstä­llningar och performanc­e. Där kan man insupa trender och finna samarbeten. Han själv är bland annat tillsamman­s med dansaren Juliane Bauer engagerad i C Company, som genomför dans och performanc­es med olika aktörer. De har bland annat uppträtt på Lokstallet och inledde sommarens dansfestiv­al med framträdan­de på Nordkoster.

FESTIVALEN 10 EVENINGS är tänkt som en biennal och hålls alltså inte i år. Men Peter Uhr planerar tillsamman­s med Juliane Bauer för en performanc­e senare i höst, berättar han, tänkt att framföras på Lokstallet med profiler från Strömstad och Tanum inblandade.

Men än är det bara försommar och Lokstallet har en viktig sommar framför sig. 30 juni öppnar utställnin­gen Broderi O.S.V. och smakprov ur den kommer att visas på Strömstads vårmarknad 26-27 maj, berättar producente­n Yngve Brothén.

Andra evenemang väntar också om hörnet.

– Vi planerar för att Dag Vallberg och hans Endorfinkv­artetten ska ha en konsert och vi har kontakter med Tontämjarn­a om körkonsert, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden