Strömstads Tidning

Nu lyser det om Älgafallet i mörkret

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@stnb.se

För cirka tre veckor sedan sattes tre lampor upp vid Älgafallet mellan Halden och Bullaren. Nu har det populära turistmåle­t blivit en upplevelse även i mörkret.

Älgafallet, vars fors också utgör riksgränse­n mellan Norge (Halden) och Sverige (Bullaren) har fått belysning för att kunna bli en upplevelse i mörkret.

FALLET ÄR MED sina 46 meter både Bohusläns och Østfolds högsta oreglerade vattenfall.

– Det är solcellsla­mpor. Det är för att lysa upp forsen även när det är mörkt, säger Bjørn Ståhl, ordförande i föreningen Elgåfossen Naturpark, som drivit på för att få belysning vid Älgafallet.

– Älgafallet är ett av Halden och Tanums största besöksmål, fortsätter han.

DET ÄR TRE lampor som har satts upp. Två är placerade vid fallets höjd ner mot fallet och en är placerad nedanför fallet.

Föreningen har sedan länge velat ha en belysning vid fallet men har inte kunnat på grund av den begränsade strömtillg­ången i området. Något som nu möjliggörs genom solcellste­kniken.

– Det är lite man får se nu för de tänder sig inte förrän det blir mörkt, säger Bjørn Ståhl.

Finansieri­ngen av belysninge­n har varit möjlig tack vare Tingvallsf­onden i Bullaren och Sparebanks­tiftelsen i Halden.

– De sökte om medel för att kunna belysa Älgafallet och det var något vi ville vara med att stötta, säger Kjell Hagen, ordförande i Sparebanks­stiftelsen i Halden.

– Det är en stor turisttill­strömning på den blågröna vägen och många stoppar vid fallet, fortsätter han.

 ?? Bild: ANN-KATRIN EKLUND ?? ÄLGAFALLET. Bilden är en arkivbild från innan lamporna sattes upp.
Bild: ANN-KATRIN EKLUND ÄLGAFALLET. Bilden är en arkivbild från innan lamporna sattes upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden