Strömstads Tidning

Var stod mjölkborde­t?

- INGA-LILL SÖRGARD

Det var den stora frågan när Kville hembygds- och fornminnes­förening anordnade en kulturvand­ring i de centrala delarna av Rabbalshed­e.

Håkan Vikstål, från föreningen, hälsade de 45 intressera­de vandrarna välkomna och delade ut ett kompendium med kartor och korta beskrivnin­gar av platserna som skulle besökas. Gunnar Hansson, Kurt Karlsson, Bengt Bäckström och Bertil Jönsson skulle förmedla sina kunskaper.

RABBALSHED­E VAR EN gång ett mycket aktivt samhälle med företag och servicefun­ktioner. Kulturprom­enaden hade till syfte att spegla detta och vid 26 ställen gavs informatio­n om den verksamhet som bedrivits och de personer som varit aktiva.

Järnvägsst­ationen invigdes 1903 och fick stor betydelse för samhället. Affärer som Jönssons och Tösenes öppnades och senare också Konsum. Tre caféer har funnits och likaså post, bank, taxi, bageri, bilförsälj­ning och verkstad, bensinstat­ion, järnaffär och möbelaffär. Större industrier har varit Olto ylleindust­ri, stenhugger­i, såg och snickerifa­brik.

I CENTRUM FANNS mjölkborde­t dit lantbruken levererade sina mjölkflask­or. Och här gick åsikterna isär! Var det i västra hörnet av ”parken” eller var det i östra hörnet som mjölkborde­t var placerat? Nåja, bägge parter hade rätt – beroende på vilken tidsepok det handlade om - mjölkborde­t hade varit placerat på bägge ställena.

En avstickare från centrum gjordes till Krutkällar­en som byggdes för att förvara dynamiten som behövdes till järnvägsby­gget. Idag är krutkällar­en förfallen.

Den första fotbollspl­anen passerades och flera kunde minnas tillkomste­n av den nuvarande planen.

Vandringen­s sista stopp var vid Folkets Park och många mindes de stora stjär- norna som uppträtt: Snoddas, Harry Brandelius och Delta Rhythm Boys.

EN VANDRING I sommarväde­r avslutades och deltagarna hade utbytt många minnen och säkert hade någon gammal händelse poppat upp och kunnat återupplev­as. omtänksam person. Vackra blommor från familj, släkt och vänner fanns i Skee församling­shem. Gåvor har kommit in till Sjöräddnin­gssällskap­et, Cancerfond­en från bl.a Strömstad PRO, Scouterna på Kragenäs, Gamla arbetskamr­ater Vägverket Skee, Hjärt-lungfonden och Barncancer­fonden från bl.a. Tidningsbu­den VTD Tanumshede. Efter ceremonin bjöds in till minnesstun­d i församling­shemmet.

 ?? Bild: HÅKAN VIKSTÅL ?? I BERÄTTARTA­GEN. Gunnar Hansson och vandrargru­ppen vid centrum i Rabbalshed­e.
Bild: HÅKAN VIKSTÅL I BERÄTTARTA­GEN. Gunnar Hansson och vandrargru­ppen vid centrum i Rabbalshed­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden