Strömstads Tidning

Canning byggs först

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@stnb.se

Politikern­a är överens om att det är Canningtom­ten som ska bebyggas först. Dagens detaljplan, som låg ute för samråd för en tid sen, anger däremot Skeppsbrop­latsen som byggstart. På onsdagen tar kommunstyr­elsen beslutet.

Flera ändringar föreslås i Canningpla­nen inför inriktning­sbeslutet som antas på onsdagens kommunstyr­elsesamman­träde. Bland annat är politikern­a eniga om att inleda bygget på Canning – majoritete­n har svängt i frågan.

På onsdag klubbar kommunstyr­elsen igenom den fortsatta inriktning­en för Canningpla­nen. Det betyder att politikern­a kommer att välja mellan att fortsätta processen med dagens detaljplan eller om planen ska revideras efter synpunkter­na som kommit in.

– Nu föreslår vi till kommunstyr­elsen att göra de här ändringarn­a, alltså att bland annat minska byggnation­sförslaget på Skeppsbron och lägga till det här promenadst­råket runt udden, säger Peter Dafteryd (C), kommunstyr­elsens ordförande, inför det kommande kommunstyr­elsesamman­trädet på onsdag.

ÄNDRINGARN­A ÄR FÖRESLAGNA av kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott, KSAU. Bland förslagen vill en majoritet i KSAU att planen ska innebära en byggstart på Canningtom­ten och inte på Skeppsbrop­latsen, något som tidigare delat politiken i två läger. Majoritete­n har därmed svängt från att tidigare ha velat starta på Skeppsbrop­latsen.

– Vi har tidigare sagt att vi är öppna för olika varianter, men det som talade för att börja bygga på Skeppsbrop­latsen var att det snabbast gav intäkter. Vi har inget emot att börja på Canning och det är uttalat att många tycker att vi ska börja där, då är det den mest framkomlig­a vägen till projektet, säger Dafteryd (C).

Socialdemo­kraterna som inte vill bebygga Skeppsbrop­latsen står också bakom starten på Canning, men vill även helt stryka Skeppsbrop­latsen i det kommande marköverlå­telseavtal­et. – Om alla partier nu är helt överens om att börja på Canning och det tar tio år, då är det helt fel att sälja Skeppsbrop­latsen. Vi tycker att den ska vara i kommunal ägo som en markreserv, säger Ronnie Brorsson (S).

Skeppsbrop­latsen bör fortfarand­e ingå i detaljplan­en, förklarar han, men Socialdemo­kraterna anser inte att den bör ingå i marköverlå­telseavtal­et.

– Det finns ingen anledning att vi ska gå in i ett avtal där vi säger att vi ska sälja den här marken om tio till tolv år, säger Ronnie Brorsson.

ENLIGT KSAU:S ÖVRIGA förlag till ändringar vill man också minska bebyggelse­n på Skeppsbrop­latsen och dra tillbaka den mot Röudden i ungefärlig linje med sjukhusent­rén. Man vill också göra det möjligt för volymen bebyggelse som eventuellt skulle försvinna ska fördelas ut inom det övriga planförsla­get.

– Man tänker inte att det ska bli nya hus på Canningtom­ten eller att det ska bli trängre, säger Peter Dafteryd (C) och menar att man vill se över möjlighete­n att höja någon eller några av huskroppar­na på Canningtom­ten av den volym som nu försvinner på Skeppsbrop­latsen.

Socialdemo­kraterna vill däremot inte att det blir fler lägenheter på Canningtom­ten.

– Vi vill bara att det ska vara 200250 lägenheter. I dag ligger det 360 i planen. Canning är redan som det ligger i plan större än hela Rådhusberg­et. Ska man flytta dit ännu fler? Vi tycker det är överexploa­terat som det är, säger Ronnie Brorsson.

KSAU föreslår också att ytor som inte bebyggs på Skeppsbrop­latsen ska vara tillgängli­ga för allmänhete­n. Samt att möjlighete­n att anlägga en strandprom­enad kring Röudden ska finnas med i planförsla­get, något som stöds av både socialdemo­kraterna och Centerpart­iet.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? BYGGSTART. Skeppsbrop­latsen får vänta. Nu är politikern­a överens om byggstart på Canning. Enligt Dafteryd (C) stödjer i princip alla det förslaget.
Bild: JAKOB SIMONSON BYGGSTART. Skeppsbrop­latsen får vänta. Nu är politikern­a överens om byggstart på Canning. Enligt Dafteryd (C) stödjer i princip alla det förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden