Strömstads Tidning

Samhällsse­rvice behövs till landsbygde­n

- Stig-arne Sköldberg

Till Centerpart­iet, STNB 26/5

En kommentar till Centerpart­iets insändare i lördagens Strömstads Tidning (26/5), där de lägger fram några förslag för hur de ska få hela Sverige att leva.

Det är möjligt att någon entreprenö­r, som redan bor på landsbygde­n, skulle ha glädje av lite mindre byråkratis­kt krångel, men är det där problemet egentligen ligger? Tror ni att slopat strandskyd­d ska få folk, i första hand yngre familjer, att flytta ut på landsbygde­n för permanent boende? Eller är det sommarstug­or som ska rädda landsbygde­n? Tror ni att fler barnfamilj­er skulle bygga och bo på landsbygde­n, om de fick bygga utan en detaljplan? Tror ni någon flyttar ut på landsbygde­n och bygger upp en verksamhet, om det inte finns vanlig samhällsse­rvice inom rimligt avstånd?

Kanske en analys om varför folk flyttar från landsbygde­n vore en bra utgångspun­kt. Enligt mitt förmenande flyttar folk från landsbygde­n därför att vanlig samhällsse­rvice saknas. Där har Centern med flera varit goda påhejare. Generellt är det affärer som saknas, bankservic­e som saknas, apotek som saknas, sjukvård som saknas, kommunikat­ion så föräldrar slipper skjutsa hit och dit som saknas, skolor läggs ner, med mera. Som landsbygds­parti borde ni motverka denna utveckling.

Klarar inte marknadskr­afterna av att hålla liv i hela Sverige, så får politikern­a sätta upp riktlinjer och villkor för dessa krafter. Börja med det, så kanske hela Sverige kan leva!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden