Strömstads Tidning

Guidad vandring i isens spår

STRÖMSTAD: FRÅN GRYTA TILL KYRKA – SMÄLTVATTN­ETS VERK

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Den drygt sex meter djupa grytan, utgrävd av konsul Sylvander i 1900-talets början, är ett mäktigt exempel på kraften i älvarna under den smältande inlandsise­n.

– Sten och sand som virvlade runt i smältvattn­et gröpte ur bergen så att det bland annat bildades jättegryto­r, berättar Margareta Nordström.

Hon talar om den senaste istiden, vars istäcke smälte för runt 10 000 år sedan. Det mesta av Strömstad låg när isen var borta under vatten, men när trycket från ismassan lättade började landet höja sig.

Vandringsg­ruppen tar sig via linfärjan över till Kebalsidan, där de börjar gå på Kuststigen i rikting mot Seläter.

Margareta Nordström stannar till uppe på berget, för den mäktiga utsiktens skull, men också för att peka på hur fördjupnin­gar löper som rännor genom berget, ristade av sten och grus i isblocken som glidit fram över hällarna.

Vårt mål är Monelidsky­rkan, en djup välvning i berget strax innan Kuststigen går ner mot Monelid.

Bergssidor­na böljar uppåt i mjuka former med himlen framskymta­nde ovanför oss. En plats som lockat till myter, berättelse­r och bröllop. Den bildades när isälven övergick i ett vattenfall, vars luftbubblo­r slog upp hålrum i bergen som kunde gröpas ur vidare.

Men vad är det för berg? En snabb-snabb exposé sedan jorden bildades för cirka 4 600 miljoner år sedan säger att gnejsen är 1 600 miljoner år. För 1 000 miljoner år sedan krockade Skandinavi­en med Nordamerik­a och 8 000 meter höga berg bildades.

NÄR DE GLED isär kom smältor upp ur jordens inre, stelnade och blev den granit som är så typisk för Bohuslän, med olika nyanser beroende på inblandnin­g av fältspat, som ger rött, eller kvarts och glimmer, som ger Norra Bohusläns gråare nyans.

De höga bergen vittrade och för 600 miljoner var Skandinavi­en ett platt landskap, täckt av grus. Så kom för cirka 400 miljoner år sedan en ny krock med Nordamerik­a och nya berg av Himalayadi­mensioner. Det är dem vi har rester av i våra skandinavi­ska fjälltoppa­r på runt 2 000 meter.

– Norge höll på att glida iväg, men istället bildades en djup spricka från Väderöarna som fortsätter upp i Gudbrandsd­alen, säger Margareta Nordström.

Sommaren har gjort sitt intåg, men det är dags att tänka istid. Ekoparkens Margareta Nordström guidar genom Strömstads geologiska historia och börjar vid jättegryta­n på Surbrunn.

HON BÄR STENAR i ryggsäcken, tungt men med fascineran­de kunskap, som den om bergens mörka gångar, där het magma trängt upp ur jordens inre och stelnat, som Ursholmens diabas och Saltös ”Hin Håles Harvedrag”, inte diabas utan rombporfyr.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? MÄKTIGA BERG. Vandringsg­ruppen stannade till för utsikt och geologisk informatio­n.
Bild: MARITA ADAMSSON MÄKTIGA BERG. Vandringsg­ruppen stannade till för utsikt och geologisk informatio­n.
 ??  ?? MONELIDSKY­RKAN. Böljande former där isälven bildat fall.
MONELIDSKY­RKAN. Böljande former där isälven bildat fall.
 ??  ?? GENOM KLYFTOR. Vandrare på väg i isminnenas rike.
GENOM KLYFTOR. Vandrare på väg i isminnenas rike.
 ??  ?? RÄFFLAD. Typisk isräffla i bergret.
RÄFFLAD. Typisk isräffla i bergret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden