Strömstads Tidning

De rockade Krokstrand

KROKSTRAND: ROCKABILLY­FEST I FOLKETS HUS

- JAKOB SIMONSON

Lördag kväll och rockabilly­musik strömmar ur stereon i en tjusig Bonneville årsmodell 66, parkerad utanför Folkets hus i Krokstrand. Lizbeth Johansson, ägare till bilen, tar en svängom med kompisen Emma Börjesson medan kompisgäng­et står runtomkrin­g i väntan på konserten med Green Kryptonite. Fler och fler gamla men välbehålln­a amerikanar­e rullar in på parkeringe­n.

Folk kom från när och fjärran. De flesta från norra Bohuslän, men även från Dalsland, Värmland och Västergötl­and, berättar Diana Hansson från föreningen Road Pigs som arrangerar kvällen.

– Vi tycker Krokstrand är ett bra ställe att arrangera det på, du ser ju utsikten. Sen är det ganska ostört, och både Folkets hus-föreningen och Stenhoggar­n (krogen i samma byggnad) har varit väldigt positiva till detta, säger hon.

Bandet Green Kryptonite, som snart ska spela, sitter och käkar på krogen. De är hänförda av Krokstrand.

– Det är otroligt vackert här med utsikten över fjorden, och en sån här fin kväll också, säger trummisen Olof Larsson.

Bandet kuskar runt i Sverige och spelar, och de tycker att rockabilly­kulturen lever och har hälsan.

– Det är en kultur som är väldigt stark runtom i landet. Vi har massor med spelningar, säger Robert Christenss­on, gitarrist.

JOAKIM STORM FRÅN Strömstad har verkligen den här kulturen i blodet, berättar han.

– Farsan började köra amerikanar­e i slutet av 60-talet och jag är uppvuxen med musiken och bilarna. Nu har jag själv fått barn som också har börjat gilla bilar. Så det förs vidare, säger han med ett leende.

Han har själv en Pontiac Grande Parisienne från 67 – den enda i Sverige, säger han. Det var en diplomatbi­l som tillverkad­es i få exemplar – hans är nummer sju i produktion­en.

– Gemenskape­n är det viktigaste med rockabilly­kulturen. Man kan åka vart som helst i Sverige, och träffar man folk som är i den här svängen så har man gemensamma intressen och kan börja snacka direkt, säger Joakim Storm.

Det finns faktiskt även några barn på plats den här kvällen. Juni och Nova är för unga för att komma in, men de ville ändå titta och lyssna lite utanför.

Det blev en kväll med snygga bilar, svängig musik och dans när Green Kryptonite spelade i Krokstrand­s Folkets hus. Tidningen tog rockabilly­folket på pulsen före spelningen.

HANS OLAUSSON FRÅN Skee står bekvämt tillbakalu­tad mot bilen och ser nöjd ut.

– Det är en jävla go stämning, mycket gött folk. Rockabilly­n binder samman folk. Det spelar ingen roll om man kommer i slitna kläder eller om man inte har pengar, man kan komma som man är.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? HÖG STÄMNING. Lizbeth Johansson och Emma Börjesson i förgrunden tar sig en svängom till musiken.
Bild: JAKOB SIMONSON HÖG STÄMNING. Lizbeth Johansson och Emma Börjesson i förgrunden tar sig en svängom till musiken.
 ??  ?? 50-TALSSTIL. Gänget är uppsnofsat för rockabilly­fest.
50-TALSSTIL. Gänget är uppsnofsat för rockabilly­fest.
 ??  ?? GREEN KRYPTONITE. Robert Christenss­on, gitarr och sång, Olof Larsson, trummor och Uno Eiving, ståbas och sång.
GREEN KRYPTONITE. Robert Christenss­on, gitarr och sång, Olof Larsson, trummor och Uno Eiving, ståbas och sång.
 ??  ?? FÖLJDE MED FÖRÄLDRARN­A. Juni Mörk Hassing och Nova Hansson.
FÖLJDE MED FÖRÄLDRARN­A. Juni Mörk Hassing och Nova Hansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden