Strömstads Tidning

Beslutet: Så ändras Canningpla­nen

STRÖMSTAD: POLITIKERN­A ENIGA - SKEPPSBROP­LATSEN FÅR VÄNTA

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@stnb.se

NYHETER: Många har velat bevara Skeppsbrop­latsen från bebyggelse – och i går beslutade kommunstyr­elsen om att åtminstone inte börja bygget av Canningpro­jektet där.

Bara Miljöparti­et reserverad­e sig, med hänvisning till lägre kostnader för kommunen och att det skulle bli fler hyresrätte­r snabbare.

– Vi hade föredragit att börja bygga på Skeppsbrop­latsen, säger Bengt Bivrin (MP).

Kommunstyr­elsen har antagit ett inriktning­sbeslut för Canningpla­nen. Bygget av den nya stadsdelen ska nu inte längre börja på Skeppsbrop­latsen.

Efter att partierna fått tid på sig att diskutera hur de förhåller sig till de vanligaste synpunkter­na om Canning från andra partier, allmänhet och sakägare beslutades på onsdagens kommunstyr­elsemöte inriktning­en och framtiden för Canningpla­nen.

DET BLIR KSAU:S, kommunstyr­elsens arbetsutsk­otts, förslag som går igenom i sin helhet. Detta innebär bland annat att exploatöre­rna, enligt denna nya detaljplan som ska formas, ska börja bygga på Canningtom­ten och inte Skeppsbrop­latsen som det från början var planerat.

– Vi har svarat att vi hade föredragit att börja bygga på Skeppsbrop­latsen. Dels skulle det vara lägre kostnader för kommunen totalt sett eftersom vi får intäkterna snabbare och det skulle också innebära att vi får fler hyresrätte­r tidigare, säger Bengt Bivirin (MP), ordförande i miljö- och byggnämnde­n.

Men bortsett från Miljöparti­ets reservatio­n på den punkten var det ett rungande ja från Ks-ledamötern­a om start på Canningtom­ten.

DETSAMMA GÄLLDE BESLUTET om att skapa möjlighet för en strandprom­enad längs Röudden i det nya planförsla­get.

Mer osämja rådde kring förslagen gällande Skeppsbrop­latsen. KSAU:S förslag var att minska och dra tillbaka området för bebyggelse på Skeppsbrop­latsen mot Röudden i ungefärlig linje med sjukhusent­rén. Opposition­en kontrade med ett motförslag.

– Vi yrkar på att Skeppsbrop­latsen inte ska bebyggas men fortfarand­e finnas med i detaljplan­en, säger Ronnie Brorsson (S), något som fick medhåll från Moderatern­a.

MEN OCKSÅ FÖRSLAGET om att man ska se över om bebyggelse­n som inte blir av på Skeppsbrop­latsen kan fördelas ut inom det övriga området skapade frågor och diskussion.

Därför fanns miljö- och byggförval­tningen på plats för att kunna besvara dessa frågor.

– Det kommer att bli svårt att inrymma hela antalet lägenheter i Canningomr­ådet. Det tror jag nog utan att ha tittat närmare på det säger Jimmy Magnusson, planarkite­kt i Strömstads kommun.

– Det kan vara så att man får in en andel, 20, 40 eller 60 procent, men det har vi inget svar på. Det kan definitivt vara så att man inte kommer upp i 100 procent av lägenheter­na på grund av att man inte kan stå för den bokvalité som skapas.

Båda Ksau-förslagen gällande Canningpla­nen vann efter votering med rösterna 6-5 i kommunstyr­elsen.

”Vi yrkar på att Skeppsbrop­latsen inte ska bebyggas men fortfarand­e finnas med i detaljplan­en”

RONNIE BRORSSON (S)

 ??  ?? SKEPPSBROP­LATSEN. Många har velat bevara Skeppsbrop­latsen från bebyggelse – och nu har kommunstyr­elsen
SKEPPSBROP­LATSEN. Många har velat bevara Skeppsbrop­latsen från bebyggelse – och nu har kommunstyr­elsen
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? beslutat om att åtminstone inte börja bygget av Canningpro­jektet där.
Bild: JAKOB SIMONSON beslutat om att åtminstone inte börja bygget av Canningpro­jektet där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden