Strömstads Tidning

Va-utredning stärker framtidsho­ppet på Koster

KOSTER: FÖRSLAG TILL LAGÄNDRING SAMMANFALL­ER MED ALTERNATIV TRE

- MARITA ADAMSSON

Hoppet växer på Koster om småskaliga Va-lösningar, sedan regeringen­s utredare har lagt ett förslag som stämmer överens med det alternativ som Kosterborn­a sedan länge förordar. Kosternämn­den vill att kommunen redan nu börjar arbeta enligt förslaget.

Utredaren Anders Grönvall har redan tidigare flaggat för att han kommer att föreslå lättnader i det kommunala ansvaret, så att enskilda lösningar eller mindre gemensamhe­tslösninga­r ska bli möjliga, istället för storskalig­a kommunala utbyggnade­r, till vilka alla fastighets­ägare tvingas ansluta sig i områden med en samlad bebyggelse av cirka 20 hus.

SÅ HAR DET också blivit. Med motivering­en att kravet på kommunalt ansvar i vissa fall blir så dyrt för kommunerna att det hämmar bostadsbyg­gandet och dessutom medför stora kostnader för fastighets­ägarna, som inte heller kan påverka planeringe­n utan upplever ett demokratis­kt underskott, föreslår han att man ska ta hänsyn till att man i vissa fall kan ordna andra lösningar än kommunala. De alternativ­a anläggning­arna ska dock uppfylla samma krav på att skydda miljö och hälsa som kommunala.

Utredaren vill också ha krav på kommunerna att skapa en långsiktig plan för vattentjän­sterna. Denna plan ska ställas ut och vara föremål för samråd för att skapa demokratis­k förankring och göra att kommunerna slipper sena protester eller sena föreläggan­den från länsstyrel­serna.

Regeringen­s utredare vill ge grönt ljus för småskaliga vattenoch avloppslös­ningar. Kommunalrå­det Peter Dafteryd (C) och Kosternämn­dens Göran Lyth välkomnar resultatet.

NÄR DET GÄLLER avlopp ligger kommunerna efter med sin tillsyn och antalet undermålig­a avlopp ökar. För att underlätta tillsynen föreslår Anders Grönvall att enskilda avloppsanl­äggningar ska deklareras vart sjunde år, av en ackrediter­ad person som sedan lämnar redogö-

relse till kommunen. Kommunen skulle därmed kunna inrikta sin tillsyn på de avlopp som är sämst, samtidigt som fastighets­ägarna får veta vad som brister och kan vidta åtgärder.

DET KRÄVER DOCK rådgivning, anser Grönvall. För att avlasta kommunerna vill han kompletter­a deras rådgivning med en statlig, som kan svara på mera allmänna frågor medan kommunen ger råd utifrån lokala förhålland­en.

Detta är precis samma tankar som i det så kallade alternativ tre i Christian Pleijels Kosterutre­dning, den som Kosternämn­den vill ha. Kosternämn­dens ordförande Göran Lyth är därför mycket nöjd.

Han hoppas nu att kommunens politiker tycker att utrednings­förslaget är tillräckli­gt för att börja arbeta efter detta alternativ,

– DET GÖR andra kommuner. Jag hoppas Strömstad vågar det också. Ska vi vänta tills en lagändring har gått igenom riksdagen får vi leva ytterligar­e två år med det stopp som vi haft nu i nästan tio år, säger han och tänker på bland annat bostadsbyg­gandet. – Då tas inga initiativ och ångan som vi fått upp går ur.

– Vi välkomnar utredninge­n. Den skulle varit klar i februari men fick förlängd tid, säger kommunstyr­elsens ordförande Peter Dafteryd (C), vars parti står bakom alternativ tre.

– Arbete pågår med en vattenförs­örjningspl­an. När den kommer till kommunstyr­elsen har vi möjlighet att lägga till att vi förordar alternativ tre för Koster, säger han.

DET BLIR AKTUELLT först i augusti, som är nästa möte efter det som hålls onsdag 30 maj. Vattenförs­örjningspl­anen behandlas av tekniska nämnden nästa vecka.

Lena Martinsson (S), som också varit en del av den kommunala grupp som arbetat med Kosterfråg­or, säger att det är för tidigt att säga hur partiet ställer sig.

– Jag har inte hunnit läsa ordentligt än, men jag är glad att man vill ta bort det ohemula kravet att kommunen skulle vara skyldig att ordna vatten och avlopp i alla områden. Bra att det går i den riktningen. Nu ska jag läsa på och se hur riksdagen vänta ställa sig. Sedan får vi diskutera i partiet.

19 juni har Kosternämn­den ett möte med kommunen om frågan.

 ??  ?? HET FRÅGA. Vatten- och avloppsfrå­gorna på Koster är en ödesfråga för bostadsbyg­gandet och därmed för öarnas framtid som levande samhälle.
HET FRÅGA. Vatten- och avloppsfrå­gorna på Koster är en ödesfråga för bostadsbyg­gandet och därmed för öarnas framtid som levande samhälle.
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ??
Bild: MARITA ADAMSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden