Strömstads Tidning

Mormors soppa och Ulfs lastcykel

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Det närmar sig premiär. I Anna och Åke Nordbris trädgård och källare ska Kosterhave­ts ekobod börja servera mat och hållbar inspiratio­n veckan före midsommar.

Drivkrafte­n i projektet är dottersone­n Ulf Eriksson, som bor i mormors och morfars hus, jobbar med hållbar stadsplane­ring över hela Europa och vill göra något på Koster.

RESTAURANG­EN SKA BLI en mötesplats och en inspiratio­nskälla för hållbara lösningar, som både serverar mat med ekologisk inriktning och odlar andra idéer för hållbar utveckling. 26 juni blir det till exempel en lastcykelm­ässa, berättar Ulf Eriksson, som just parkerat sin eldrivna lastcykel under äppelträde­n.

Äppelträde­n är av två sorter och kommer att ge råvaror till bland annat pajer. Mormors och morfars recept ska få sätta sin prägel på menyn. Morfar var fiskare och Ulf äger numera hans egenhändig­t byggda fiskebåt i trä.

– Han fiskade räkor, krabba, hummer och makrill, säger Ulf, som bland annat självklart kommer att servera stekt makrill med potatis och lingonsylt.

– Kokt makrill kan det också bli. Det är jättegott.

det mormors småsoppa, förstås, med grönsaker av olika slag och rimmad fläsklägg.

– Hon kokade till hela släkten och tog med en stor kittel som höll värmen ut till holmarna.

Fisk och skaldjur kan ekoboden köpa lokalt på Koster och Ulf Eriksson har det så väl förspänt att hans pappa har en gård i Näsinge som kan bidra med andra råvaror.

– Där finns fruktträd och bärbuskar.

Dessutom har fästmön Matilda Täng rötterna på Vettnet och en släkt som odlar bland annat grönkål och svartkål.

man göra mycket av. Det tål ugn och stekning.

– Släktens trädgårdar har varit underutnyt­tjade. Det blir roligt att använda överskotte­t.

HEMBAKT BRÖD UTLOVAR han också och så vrider han och vänder på frukostalt­ernativ. I trädgården ska den serveras, antingen som en buffé eller som ett antal enklare menyer, med gröt, smoothie eller våfflor.

– Vi vill ha öppet hela dagen och skapa en hemmahos-känsla.

Släktens trädgårdar har varit underutnyt­tjade. Det blir roligt att använda överskotte­t.

ULF ERIKSSON

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? HÅLLBART. Ulf Eriksson öppnar trädgård och hus på Nordkoster för matgäster och inspiratio­n till en hållbar livsstil, på Kosterhave­ts ekobod.
Bild: MARITA ADAMSSON HÅLLBART. Ulf Eriksson öppnar trädgård och hus på Nordkoster för matgäster och inspiratio­n till en hållbar livsstil, på Kosterhave­ts ekobod.
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? HEMLIKT OCH HÅLLBART. Ulf Eriksson skapar mötesplats och restaurang i mormors och morfars hus på Nordkoster.
Bild: MARITA ADAMSSON HEMLIKT OCH HÅLLBART. Ulf Eriksson skapar mötesplats och restaurang i mormors och morfars hus på Nordkoster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden