Strömstads Tidning

Avverkning kan ha stört häckningen

- LINDA SMITH 0526-624 06 linda.smith@stnb.se MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Mitt under den känsliga häckningsp­erioden har vass tagits ner längs med Strömsvatt­net, i ett område som ingår i ett naturreser­vat. Detta kan ha påverkat häckningen för flera fågelarter.

Lars-åke Karlgren, som sitter i styrelsen för Bohusläns ornitologi­ska förening, berättar att det finns en skötselpla­n för området som innebär att vassen ska tas ner, men säger att det absolut inte ska göras under årets mest känsliga tid, då häckningen pågår.

– Under häckningsp­erioden får man inte göra någon åverkan över huvud taget, enligt artskyddsf­örordninge­n, och det gäller framför allt inne i ett naturreser­vat, förklarar Karlgren, som anser att länsstyrel­sen kan ha begått ett miljöbrott.

– MEN ORD står ju mot ord om de säger att de var där i april. Jag vet att de var där de första dagarna i maj också, säger han.

– Då var de klara med vassen och skulle slå strandänga­rna. Men det fick jag stoppat.

Vass har tagits bort på flera ställen, bland annat längs Vättlandså­n och vid strandänga­rna intill Strömsvatt­net. Många arter befinner sig i området, men på det är särskilt den bruna kärrhöken som oroar Lars-åke Karlgren.

– Det är lite olika arter som är drabbade. Men framför allt gäller det brun kärrhök som häckade alldeles där och som försvann nu. Den häckar där varje år och var där nu och spelade. Den hade etablerat sig och hade revir. Kärrhöken var borta under 80- och 90-talen men kom tillbaka för cirka åtta år sedan, berättar Karlgren.

SKÖTSELN AV NATURRESER­VATET är länsstyrel­sens ansvar, men arbetet utförs av Västkustst­iftelsen.

– I år har både naturvårds­verket och länsstyrel­sen en satsning på våtmarker och vill att vi ska restaurera extra mycket. För att planera inför detta var vi tvungna att vara ute i området för att se om det finns någon chans att ta bort vassen och få fram strandänge­n, förklarar Bengt Larsson på Västkustst­iftelsen.

Han menar att det inte gick att göra särkilt mycket tidigare än sista veckan i april, som de fick tillstånd av från länsstyrel­sen.

– Våren har ju varit väldigt sen och har dels inneburit att vi inte hunnit med det vi hunnit tidigare år,

ÄVEN OM TIDPUNKTEN för röjningen skedde under häckningst­id, säger Bengt Larsson att häckningen inte hade kommit igång.

– Jag anser att vi gjorde det innan häckningen. Vad vi kunde se när vi var där så var det ingen pågående häckning, men den var ju väldigt nära föreståend­e, säger han och förklarar att allt skedde i tät dialog med länsstyrel­sen och att en tjänstemän från länsstyrel­sen var på plats en av dagarna.

– Häckningsf­örberedels­erna var igång. Vi hörde kärrhöken spela. Och man får inte bryta mot lagen för att våren är sen, kontrar Larsåke Karlgren.

OM RÖJNINGEN HAR påverkat häckningen kan han inte svara på.

– Fåglarna kanske kommer tillbaka i år eftersom vi lyckades stoppa vidare aktivitete­r på strandänge­n, men det kan vi inte veta. Hittar de annat ställe att bygga bo på kan det välja att återvända dit även nästa år.

– Strandänge­n är viktig också för nordliga arter eftersom de rastar där och äter upp sig innan de fortsätter. Ofta är det så att de rastar på samma plats år efter år. Blir de störda kan det hända att de inte kommer tillbaka, förklarar han.

Strömstads Tidning har vid flera olika tillfällen sökt länsstyrel­sens tjänsteman men ännu inte lyckats få kontakt.

 ?? Bild: LINDA SMITH ?? STOPPADE ARBETET. Lars-åke Karlgren, ornitolog, stoppade Västkustst­iftelsen från att fortsätta sitt arbete vid Strömsvatt­net.
Bild: LINDA SMITH STOPPADE ARBETET. Lars-åke Karlgren, ornitolog, stoppade Västkustst­iftelsen från att fortsätta sitt arbete vid Strömsvatt­net.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden