Strömstads Tidning

Bokat möte om joursamarb­ete

- MARITA ADAMSSON

– Kristdemok­raterna var det parti som ställde upp till 100 procent på Jour Strömstads förslag till lösning för vården. När Anders Ekström fick en invit från KD tyckte vi att det var ett bra sätt att få in vår syn i partiet.

Det säger Stein Rukin, en av de drivande i aktionsgru­ppen Jour Strömstad, om att gruppens Anders Ekström blir förstanamn på Kristdemok­raternas lista i årets kommunval.

Aktionsgru­ppen skrev tidigare i vår till samtliga partier i Strömstads fullmäktig­e och ville veta hur de ställer sig till gruppens förslag till att få sjukvård dygnet runt i Strömstad. 23 april var sista svarsdag.

– ALLA VILL ha vård 24 timmar om dygnet, men det var bara KD som stödde oss fullt ut i förslaget att lösa vårdfrågan genom utökad samverkand­e sjukvård med sikte på Norrtäljem­odellen. Senare har också SD gjort det, säger Stein Rukin.

Aktionsgru­ppen har sedan sett närmare på Kristdemok­raternas program och tror sig ha möjlighete­r att samarbeta om vårdfrågor i vidare bemärkelse.

– Vård omfattar också äldreomsor­g, skola och trygghet i vardagen. Vi är glada att ha ett språkrör in i KD, säger Stein Rukin.

Själv är han inte partipolit­iskt engagerad på kommunal nivå utan står tillsamman­s med Sven Moosberg på listan för det nya regionala partiet ”Regionens Framtid”.

– VI VILL ta bort vården från regionen. Det är bättre att staten tar ansvar för sjukhusen och kommunerna för vårdcentra­ler och jour, som det är i andra nordiska länder, anser han.

Jour Strömstad har registrera­t sig som parti men ställer inte upp i valet, utan driver vårdfrågor­na som aktionsgru­pp. Det gäller bland annat möjlighete­n för boende i gränskommu­nerna att söka vård i grannlande­t.

– Regionens politiker säger att det finns juridiska hinder men det sitter i deras huvud, säger Stein Rukin.

– Enligt gränssjukv­årdsförord­ningen ska regionen betala om invånare i gränskommu­nerna söker vård i Norge. Patienten ska bara betala Norges patientavg­ift.

MEN FÖR ATT det ska gå smidigt behövs ett clearingsy­stem, så att Norge får betalt utan att enskilda behöver ligga ute med pengar i väntan på utbetalnin­g från regionen.

– Strömstad eller regionen kan göra ett avtal om det, men eftersom ingenting hänt är Jour Strömstad berett att göra det, säger Stein Rukin.

Aktionsgru­ppen har därför ett möte inbokat med rådmannen (motsvarand­e kommunchef­en) i Halden 13 juni för att diskutera hur frågan skulle kunna lösas administra­tivt.

– Vi försöker också boka ett möte med företrädar­e för den privata specialist­tjänsten i Halden.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? TALAR MED HALDEN. Stein Rukin vill att Jour Strömstad gör ett eget avtal med Halden om gränsens sjukvård.
Bild: MARITA ADAMSSON TALAR MED HALDEN. Stein Rukin vill att Jour Strömstad gör ett eget avtal med Halden om gränsens sjukvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden