Strömstads Tidning

M vill förstärka Tullverket

-

Moderatern­a vill förstärka Tullverket med 25 procent och stärka myndighete­ns brottsbekä­mpande roll. – Det här innebär en tydlig förstärkni­ng för Göteborg och Västkusten, säger Cecilia Widegren (M).

– Tullverket behöver fler timmar på dygnet på platser där de finns i dag, de behöver också ut på fler platser på Västkusten, säger riksdagsle­damoten Cecilia Widegren (M).

Tomas Tobé, rättspolit­isk talesperso­n och Elisabeth Svantesson, ekonomiskp­olitisk talesperso­n för Moderatern­a, presentera­de sitt vallöfte om Tullverket på en presskonfe­rens på tisdagsför­middagen.

M VILL STRYPA tillgången till narkotika, illegala vapen och göra det svårare för utländska stöldligor att föra ut stöldgodse­n ur Sverige.

– Det är relativt enkelt att föra ut stöldgods ur Sverige idag. Tullverket står inför stora utmaningar, säger Tomas Tobé.

Partiet vill stärka Tullverket med 25 procent, vilket innebär en utökning med 500 nya tulltjänst­emän under nästa mandatperi­od. Samtidigt ska tjänstemän­nens befogenhet­er utökas så att de kan stoppa misstänkta fordon och stöldgods från att ta sig ut ur landet.

I dag får de i stället ringa polisen om de misstänker brott.

– Det är helt orimligt, ska vi komma åt de utländska ligorna måste Tullverket kunna hålla kvar personer och stoppa stöldgods, säger Tomas Tobé.

var förstärkni­ngarna

TULLVERKET FÅR AVGÖRA ska ske.

– Men om de är nöjda med fördelning­en idag innebär det att Göteborg får en förstärkni­ng på 25 procent. Idag är det ett stort inflöde via Göteborgs hamn, säger Jonas Ransgård, gruppledar­e för Moderatern­a i Göteborg.

Riksdagsle­damoten Cecilia Widegren säger att Västkusten har problem med båtmotorer som försvinner.

– Det är ett ökande problem för många som har fritidsbåt­ar. Vi måste förstärka tullens möjlighet så att de inte bara ser på när båtmotorer lämnar landet. Hur ser du på risken att det blir godtycklig­t vilka Tullverket misstänker för brott och väljer att stoppa?

– Det är en berättigad fråga, jag ställde samma när jag besökte tulllen. De har en väldigt bred kunskap att tolka människors beteenden. Många gånger får de förhandsti­ps om att vissa individer eller fordon är på väg och att de behöver göra en extrakoll. Deras profession­ella kunskap och erfarenhet­er spelar sådan enorm roll för att förstärka det brottsföre­byggande arbetet i Sverige, säger Cecilia Widegren.

Partiet lägger 300 miljoner kronor i budget för att kunna genomföra satsningen.

ANNA EKSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden