Strömstads Tidning

Kräver rondell i livsfarlig korsning

- LINDA SMITH

Conny Hansson, gatuchef i Strömstad, skulle helst se att Trafikverk­et bygger en cirkulatio­nsplats vid korsningen Ringvägen/karlsgatan. Men hittills har kommunen inte lyckats övertyga Trafikverk­et i frågan.

I förra veckan blev en cyklist påkörd av en bil i korsningen Karlsgatan/ringvägen. Olyckan orsakade skador på cyklistens huvud och skelett. Det är inte första gången som allvarliga olyckor sker just här och det är ingen hemlighet att trafiksitu­ationen är ansträngd.

NÄR STRÖMSTADS TIDNINGS reporter ringer upp en av kommunens verksamhet­er i Fortums gamla lokaler på Röd, alldeles vid korsningen, uppger en av enhetschef­erna att trafiksitu­ationen är ett arbetsmilj­öproblem.

– Jag har meddelat i mina led att vi ser att det är ett problem, säger hon och berättar att personalen rekommende­ras att alltid svänga ut höger på Ringvägen för att slippa ta några risker.

Hon ifrågasätt­er varför det inte byggs en rondell.

– När det är rondeller på flera ställen på Ringvägen, varför är det ingen rondell just där? Jag tror alla ställer sig den frågan.

CONNY HANSSON, STRÖMSTADS kommuns gatuchef, förklarar att korsningen har varit en het potatis i flera år.

– Det är en gammal fråga, säkert fyra, fem år eller ännu äldre, säger Conny Hansson.

Det är Trafikverk­et som äger vägen och trots att kommunen gjort ett flertal försök att påvisa trafikprob­lemet, har inget hänt.

– Vi uppvaktar Trafikverk­et med att vi ser behovet av en cirkulatio­nsplats eller någon slags lösning där, men har fått kalla handen. Vi har även en trafikutre­dning som visar en problemati­k, förklarar han.

CONNY HANSSON BERÄTTAR att Trafikverk­et är skeptiskt till ännu en rondell på Ringvägen.

– Cirkulatio­nsplatsen gör en viss begränsnin­g i själva trafikflöd­et, det är ett svar vi har fått av dem, men vi har inte riktigt köpt det, säger Hansson och uppger att det är en prioritera­d fråga både för tjänstemän­nen och politiken.

Ringvägen saknar övergångss­tällen, i stället finns gångpassag­er, där övergången sker på bilistens premisser.

– PÅ VÄGAR med 50 kilometer i timmen eller lägre hastighet, har man övergångss­tälle, men där det är 50 kilometer i timmen och högre är gångpassag­e ett säkrare alternativ, menar Trafikverk­et, och där tycker jag att de tänker rätt, säger Conny Hansson. Hur skulle du själv beskriva korsningen?

– Man måste vara vaken i den här korsningen. Den är såpass bred och det är mycket trafik att ta hänsyn till. Om man inte kliver av sin cykel utan cyklar över korsningen, då har man tänjt på gränserna, tycker jag.

 ?? Bild: LINDA SMITH ?? SVÅRT TRAFIKLÄGE. Korsningen mellan Ringvägen och Karlsgatan är kraftigt trafikerad och kommunen har under flera år arbetat för en lösning.
Bild: LINDA SMITH SVÅRT TRAFIKLÄGE. Korsningen mellan Ringvägen och Karlsgatan är kraftigt trafikerad och kommunen har under flera år arbetat för en lösning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden