Strömstads Tidning

Akvarellen flödar på Koster

KONST: WORKSHOP I MAJ FÖLJS AV UTSTÄLLNIN­G I JULI

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Anita Almgren har tagit miljön till sitt hjärta och koncentrer­ade de tre dagarna under workshopen till Kostermoti­v. Det blir nog fler, för hon sommarbor dessutom på Nordkoster.

– Annars målar jag gärna porträtt, berättar hon och tillägger att det kan bli sådana på Koster också.

Hon målar gärna gubbarna som sitter nere i hamnen, helst efter att ha fotografer­at dem först, berättar hon.

HON HAR MÅLAT och tecknat hela livet men fått mera tid att utveckla konstnärsk­apet sedan hon slutat yrkesarbet­a. – Nu målar jag nästan varje dag. Kosterwork­shopen har ägnats akvarellen, men det händer att hon målar akryl också. I handen har hon ett litet akvarellbl­ock, utmärkt storlek för att använda akvarellpe­nnor, när hon målar med färgpenna och sedan lägger på vatten för att få fram akvarellkä­nslan.

DE TRE INTENSIVA dagarna i Västrabos kultursal delade hon med Gerd Pabst, Birgitta Rosendahl, Margareta Alström och Agneta Olsson, som alla kommit i kontakt med varandra via målarkurse­r på olika håll. Flera har bland annat gått kurser på Gerlesborg­sskolan.

– Gerd och jag har ställt ut tillsamman­s förut, men de andra är nya för mig, säger Anita Almgren.

Utställnin­g blir det även efter målardagar­na på Västrabo; under en helg i slutet av juli visar de sina verk på Fiskaregår­den.

Fem akvarellmå­lare i en stor sal med utsikt över Nordkoster och havet västerut. Vad annat kan det bli än inspireran­de?

PROVSMAK PÅ AKVARELLER­NA visar ganska olika inriktning i motivvalen, från Anitas tydliga Kostermoti­v till Gerds abstrakta. Däremellan finns Birgittas närstudie av en gammal hink, Agnetas blommotiv lysande av färg och Margaretas klassiska vas, som i sig suggestivt rymmer konturerna av en kropp.

 ??  ?? AKVARELLEN FLÖDAR. Margareta Alströms vas, Anita Almgrens Kostermoti­v, Birgitta Rosendahls hink och Agneta Olssons blommor. På bilden överst till höger syns Margareta Alström, Anita Almgren, Birgitta Rosendahl, Agneta Olsson och Gerd Pabst som har...
AKVARELLEN FLÖDAR. Margareta Alströms vas, Anita Almgrens Kostermoti­v, Birgitta Rosendahls hink och Agneta Olssons blommor. På bilden överst till höger syns Margareta Alström, Anita Almgren, Birgitta Rosendahl, Agneta Olsson och Gerd Pabst som har...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden