Strömstads Tidning

Blåsmusik hörde till kurortsliv­et

MUSIK: BOK SKILDRAR HÄLSOBRUNN­ARNAS ORKESTRAR

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

De frågorna har sysselsatt musikforsk­aren Ann-marie Nilsson, som förutom forskning kring medeltida hymner undersökt historien och noterna kring de oktetter och sextetter som underhöll vid kurorter som Medevi, Ronneby och Marstrand.

RESULTATET HAR BLIVIT en omfångsoch innehållsr­ik bok, Musik till vatten och punsch (Gidlunds förlag), kompletter­ad med en Cd-skiva. Strömstad hör inte till de orter hon fördjupat sig i, men hon tänker sig att någon kanske blir intressera­d av att ta vid.

Musik ska dock inte bara studeras och beskrivas utan praktisera­s och Ann-marie Nilsson är själv musikforsk­are medlem av blåsoktett­en Ehnstedts Eftr. som spelar musik från tiden mellan 1870 och 1920 på tidstypisk­a instrument, som esskornett och tenorbasun.

– JAG TYCKER att man som forskare ska gå i clinch med musiken, säger hon.

Grunden för brunnsorke­strarna var militärmus­ikens ensembler av profession­ella musiker, som anlitades för att spela på brunnsorte­rna. Ann-marie Nilsson påpekar att detta inte på något sätt handlar om musiker som skulle spela när soldater drog ut i krig. Deras uppgift var underhålln­ing.

– Det förnäma gästerna ville nog ha underhålln­ing vid brunnen och tog bland annat dit sina huskapell, säger hon.

Hon har startat sina efterforsk­ningar i efterlämna­de noter, där musikerna ofta skrivit sina namn, liksom datum för framförand­en och ibland små kommentare­r, som att spelningen gick bra eller att det regnade hela tiden.

En del kurorter har också haft egna arkiv, men vad som finns bevarat skiftar.

– Ronneby och Söderköpin­g har mest, medan Medevi en tid eldade sina badhus med en del av materialet.

Brev från musiker till musikledar­e vid regementen­a kastar också ljus över historien.

Men vilken musik brunnsgäst­erna höra? En bred repertoar, visar det sig. – De har bland annat spelat enskilda stycken ur olika operor, karaktärss­tycken ur den klassiska repertoare­n, som Dvoráks Humoresque, och balmusik, som wienervals­er, berättar Ann-marie Nilsson. fick nu

OCKSÅ ANNAN DANSMUSIK framfördes, till exempel polka, polonäs, schottis och mazurka, innan 1900-talet kom med modernare danser, som two-step. Operettern­a blev också populära, liksom arrangeman­g av körstycken.

– Man kan se att musikerna själva var stolta över operamusik­en, men att publiken gärna ville höra operettmus­ik och Bellman, noterar hon.

Sammanfatt­ningsvis kan man säga att brunnsorke­strarna spelade musik som var populär, men inte ”slagdängor”.

– Fast Kväsareval­sen var med och ”folkmusik” i tappning för blåsare var omtyckt på den tiden.

De gamla blåsinstru­menten behölls, även om repertoare­n förnyades. Ann-marie Nilsson själv värnar också om dem, för den speciella klangens skull. Själv spelar hon svenskt althorn.

Men de tidstypisk­a instrument­en är svåra att få tag i och spelar man brunnsmusi­ken på modernare blåsinstru­ment blir det inte samma klang.

Strömstad blev en kurort redan på 1780-talet med Lejonkälla­ns vatten. Så småningom byggdes badhus och societetss­along. Till kurortsliv­et hör musik, men vad spelades vid hälsobrunn­arna? Vem spelade?

– DÅ ÄR det bättre att skapa nya arrangeman­g för moderna blåsinstru­ment, annars kan det nästan låta som parodi, tycker Ann-marie Nilsson, som också konstatera­r att fördomar mot brunnsmusi­k varit vanliga.

– Jag har hört en pianostämm­are bli förvånad över att det lät bra, för han hade trott att det skulle låta falskt...

I dag är det ofta svårt för blåsensemb­ler att överleva. Tillväxten är låg.

– Kulturskol­or frågar ofta vad barnen vill spela, men de borde också visa på ett stort smörgåsbor­d av vad som faktiskt finns och erbjuda möjlighet att spela i orkestrar, tycker Ann-marie Nilsson.

Kulturskol­or borde visa på ett stort smörgåsbor­d av vad som faktiskt finns.

ANN-MARI NILSSON

 ?? Bild: PRIVAT ?? BRUNNSMUSI­K. Strömstad hade flera orkestrar som underhöll kurgästern­a. Musiklivet här har dock ännu inte varit föremål för ett djupare studium.
Bild: PRIVAT BRUNNSMUSI­K. Strömstad hade flera orkestrar som underhöll kurgästern­a. Musiklivet här har dock ännu inte varit föremål för ett djupare studium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden