Strömstads Tidning

Anna-lena Wåhlstrand

- För Hogdals spelmansla­g Göte Lundberg

En spelmansst­ol står tom. En aktad och respektera­d spelledare och kamrat finns inte längre med oss.

Saknaden känns stor och smärtsam men bland dessa känslor kan vi också känna glädje. För glädje är en dominerand­e känsla när vi minns Anna-lena.

Hennes smittande glada skratt och öppenhet för små skämt, men aldrig elaka sådana, gjorde vår samvaro väldigt trivsam när vi träffades för att öva på vår kära folkmusik.

Anna-lena berättade själv att hon, innan hon flyttade hit till Strömstad från Borås, hade varit på en konsert med Hogdals spelmansla­g. Då intalade hon sig själv att: ”Där vill jag vara med”. Så blev det också.

Hon blev sedermera spelledare och den av oss som ofta valde spelrepert­oar. Hon arrangerad­e ibland låtarna och spelade mestadels andrastämm­orna själv vid våra framträdan­den.

Hon komponerad­e flera egna låtar: till exempel ”Hambo vid havet” som vi ofta spelar. Hon var också vid ett antal tillfällen spelledare för Bohusläns spelmansfö­rbund när de hade träffar i den norra länsdelen.

Anna-lena var en noggrann och ordningsam person, tidigare skolfröken som hon var, och hon kom alltid i god tid till våra träffar. Träffar som hon alltid hade förberett med notblad och låtlistor.

Hon flyttade i början av 2000-talet från Borås till Strömstad efter avslutad lärargärni­ng.

Hon bosatte sig då på sin och släktens sommaridyl­l på Gullnäshol­men. I hennes hemtrevlig­a stuga träffades vi många gånger för att spela och man kände sig alltid lika välkommen.

I alla sammanhang var Anna-lena en aktad och respektera­d människa och vi spelkamrat­er saknar henne väldigt mycket men vi kommer att ha kvar de många fina minnena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden