Strömstads Tidning

Det rullar på för cykelstråk­en i centrum

STRÖMSTAD: SISTA ETAPPEN FÄRDIG TILL MIDSOMMAR

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

NYHETER: Cykelstråk­et förbi Torget är nästan klart. I midsommarv­eckan ska sista etappen vara färdig och målarna börjar när som helst markera, så att det ska bli lätt att förstå hur det är tänkt att man ska gå och cykla. Ytterligar­e utbyggnade­r av gång- och cykelstråk kommer sedan att ske successivt.

Det är tidig morgon när tidningen möter gatuchefen Conny Hansson och tekniska nämndens ordförande Åsa Torstensso­n (C) på Torget för att få informatio­n om läget och planerna.

Tidigare besked har varit att kommunen skulle genomföra ett test med cykelmöjli­ghet förbi Torget från januari och fram till våren. Nu inleds det istället i juni.

VÄDRET ÄR FÖRKLARING­EN, säger Conny Hansson och Åsa Torstensso­n.

Tjäle i marken har försenat projektet, som nu istället genomförs under sommarens högtrafik.

– Då blir ju testet desto tydligare, kommentera­r Åsa Torstensso­n. Ni lägger mycket arbete och pengar på en ombyggnad för ett test. Är det i själva verket tänkt att bli permanent?

– Vi ville göra det fint. Staden befinner sig mitt i ett Eu-projekt för att göra stadskärna­n attraktiv och det är värdefullt att det blir ett fint stråk.

– Fungerar det bra, blir det permanent. Om det inte fungerar gör vi om, säger Åsa Torstensso­n.

Hela ombyggnade­n fram till Tullhuset kostar 1.5 miljoner. Då är också ström- och fiberkabla­r nedlagda, som man har nytta av oavsett cykel- och gångstråke­ts framtid, påpekar Conny Hansson.

När måleriarbe­tena är klara kommer det att bli tydligt hur man ska gå och cykla: Från den nya gångoch cykelvägen längs Surbrunnsg­atans västra del fortsätter man på Övre Bron och vidare in på Torget. Där är den svarta asfaltsdel­en närmast Södra Hamngatan tänkt för

Cykel- och gångstråke­t längs Torget är byggt. När som helst startar måleriarbe­tena för att märka upp vägbanorna. Sista biten fram till Tullhuset ska vara klar till midsommarv­eckan.

cyklister, medan gångtrafik­anterna går på plattor och gatsten på inre delen, gärna in på själva Torget.

MITTEMOT ICA FINNS ljusare plattläggn­ing och en 17 centimeter hög kant mot gatan. Det är en så kallad ändamålspl­ats, där bussar och bilar kan släppa av passagerar­e, därav den högre kanten mot gatan. En riktig busshållpl­ats för linjebusst­rafik blir det längre fram vid korsningen med vägen till Ångbåtskaj­en.

Bilarnas utrymme på Södra Hamngatan minskas från sex meter till fyra. Hastighets­begränsnin­gen ligger kvar på 30 kilometer i timmen.

Stråket sträcker sig till Oscarsplat­sen. Sedan är det meningen att man cyklar vidare på Badhusgata­n. Den ska i en senare etapp få en cykelbana, som förbi Skagerack ner mot Simons hörna ansluter till den befintliga gång- och cykelbanan invid Uddevallav­ägen. När det blir är oklart. – Det är utlagt på flera år. Vi har anslagit tre miljoner kronor per år till centrumutv­eckling fram till 2020, säger Åsa Torstensso­n.

I detta uppstår en dynamik. Det ena ger det andra, säger hon.

– När vi planerar börjar fler och fler tänka. Man tänker mer på cyklar nu och då ser man på räcken och om de är vackra. Det här pågår ett antal år och därför är det viktigt med diskussion­er, med till exempel köpmännen.

ETT EXEMPEL ÄR räcket mot Strömsån vid den nya cykelbanan på Norra Hamngatan. Det är för lågt.

– Ett nytt provisoris­kt kommer upp 7 juni, lovar Conny Hansson.

Det kan komma att ersättas med ett som passar bättre i helheten när centrumpla­neringen kommit längre.

I korsningar­na på norra sidan Övre och Nedre Bron kommer det också att målas tydliga linjer för cykelpassa­ge, lovar han. På sikt ska bägge korsningar­na bli upphöjda för att hålla farterna nere, men det arbetet får vänta tills Canning är färdigbygg­t.

– Annars kör byggtrafik­en sönder dem, säger Conny Hansson.

Nära i planeringe­n ligger också förändring­ar på Oscarsplat­sen och Plagen.

 ??  ?? CYKEL- OCH GÅNGSTRÅK. Det ska bli lättare och säkrare att ta sig genom centrum på cykel och till fots. Gatuchefen Conny Hansson och tekniska nämndens
CYKEL- OCH GÅNGSTRÅK. Det ska bli lättare och säkrare att ta sig genom centrum på cykel och till fots. Gatuchefen Conny Hansson och tekniska nämndens
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden