Strömstads Tidning

Politisk lekstuga

-

Under onsdagens kommunstyr­elsemöte fattades inriktning­sbeslut för hur man ska gå vidare med Canningpro­jektet. Vissa saker var man nu i stort sett överens om. Bland annat att bebyggelse­n ska börja på Canning och att det önskas ett promenaddä­ck runt Röudden.

Men två centrala frågor klubbades igenom med röstsiffro­rna 6-5. Opposition­en anser att Skeppsbrop­latsen inte alls ska bebyggas och att man inte ytterligar­e ska förtäta bebyggelse­n på själva Canningtom­ten. Beslut i ett så här stort projekt måste i en liten kommun som Strömstad tas med större enighet. Att ge förvaltnin­gen i uppdrag att gå vidare i ett planarbete som är så här dåligt förankrat är ett fortsatt resursslös­eri utan dess like. Om bara tre månader är det val och om makten då skiftar kommer sannolikt det arbete som nu ska utföras att vara bortkastat.

Dag Wersén (M) föreslog för ett par veckor sedan en total omprövning av projektet. Jag håller med. Tre utgångspun­kter i en sådan omprövning bör vara:

1. Anpassa byggnation­en efter behoven. Det råder brist på billiga hyresrätte­r och marknaden minskar raskt för exklusiva bostadsrät­ter i hela Sverige.

2. Slösa inte i onödan bort skattebeta­larnas pengar på att subvention­era bostadsför­etag.

3. Bevara handlingsf­riheten avseende Strömstads stadskärna för kommande generation­er. Skeppsbrop­latsen är stadens mest värdefulla obebyggda tomt.

Markanvisn­ingsavtale­t med Riksbyggen och det nuvarande planförsla­get med onsdagens inriktning­sbeslut är en återvändsg­ränd. Ett fullständi­gt omtag skulle sannolikt snabba upp processen för att få till stånd bostadsbyg­ge på Canningtom­ten.

Jan Wogel Båtviken

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden