Strömstads Tidning

Ett livaktigt samhälle format

KROKSTRAND: NY BOK BERÄTTAR OCKSÅ VAD SOM HÄNDE SEDAN

-

– Utan dem som minns och kan berätta hade det inte gått, säger Karin Askberger, stark drivkraft i projektet och en av dem som flitigast bidragit med text i den kommande boken.

DE SOM MINNS är döttrar och söner till dem som när det begav sig utvann gatsten ur Krokstrand­s berg och såg den skeppas ut till stora delar av världen från kajen vid Idefjorden.

Cirka 700 stenhuggar­e jobbade här under industrins glansdagar, men bakom högarna av huggen sten fanns också kvinnor, de som i hög grad höll samhället och livet igång.

EFVA-MARIA JOHANSSON ÄR återflytta­d till sitt barndomshe­m och bidrar med flera texter, även på sitt modersmål från Björneröd.

Hon har spännande minnen som hur det var att som barn få följa med pappa och hämta dynamit i en gömma i skogen.

– Det här är mitt paradis på jorden. Man kan inte bo vackrare, säger hon.

Hon önskar sig innerligt att Krokstrand ska bli än mer levande än det är och tänker med visst vemod på när det fanns fyra livsmedels­butiker i samhället.

SAMHÄLLET, JA. SÅ benämndes municipals­amhället, medan gröna-vågarna från Stockholm som bosatte sig i de övergivna ”brackera” på 70- och 80-talet sade ”byn” och gav Bracka 1, 2 och 3 namn som Sörgården, Mellangård­en och Norgården.

– Vi var romantiker, säger Karin Askberger, själv del av denna inflyttnin­gsvåg som gav nytt liv åt det tynande samhället, där stenindust­rin somnat in i slutet av 70-talet.

BOKEN TAR VID där Strömstads­fotografen Uno Karlssons Krokstrand 1870-1940: skärvor av en stenhuggar­epok slutar.

– Men vi fick ju teckna en bakgrund också, säger Karin Askberger och visar hur den nya boken tar sig än ett decennium i taget, med start i slutet av 1800-talet.

Själv började hon intervjua gamla stenhuggar­e redan på 1990-talet och har efter det varit del av studiecirk­lar med skiftande antal medlemmar och teman, som tålmodigt grävt fram berättelse­rna, ordstäven, människorn­a och historien.

Ett tjugotal skribenter gör sina röster hörda i den kommande boken, som tar läsaren med från livet som kretsade kring stenbrotte­n, till sammanhåll­ningen mellan ”nybyggarna” som kämpade för att få dagis, skapade Hindens kulturföre­ning och gjorde Krokstrand­s anrika Folkets Hus till ett centrum för barnkultur.

Vidare tas läsaren till dans- och kulturfest­ivalen som knöt an till stenhuggar­tidens tangotradi­tion och in våra dagars spökvandri­ng i skogen bortanför Idefjordsv­allens granitläkt­are.

Med verktyg, skurade mattor, godisbryde­ri i affären, troll och dynamitlåd­a i skogen träder livet i stenhuggar­samhället fram – och i det Krokstrand som kom sedan.

DET BETYDER SKRIBENTER med minnen och barndom i stenhuggar­epoken men också unga författare och

 ??  ?? LAGARBETE. Många har bidragit till boken, bland andra Anders Jernelius, Bo-inge Hjertén, Maj Ljungberg, Liv Hauge, Efva-maria Johansson och Jan Ljungberg. En spindel i nätet har varit Karin Ask-
LAGARBETE. Många har bidragit till boken, bland andra Anders Jernelius, Bo-inge Hjertén, Maj Ljungberg, Liv Hauge, Efva-maria Johansson och Jan Ljungberg. En spindel i nätet har varit Karin Ask-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden