Strömstads Tidning

Emilie har landat vid Skagerack

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

I måndags lyfte hon från jorden i parken vid kyrkan. Vid niotiden på torsdagsmo­rgonen hade hon tagit mark och det svarta täckelset drogs av Emilie Flygare-carlén framför den stjärnform­ade plantering­en vid Skagerack.

I ett par dagar har arbetet pågått med att flytta bysten från Emiliepark­en till Skageracks­parken framför det nya kulturhuse­t.

Flytten var ett initiativ från Historiefö­reningen och Museifören­ingen, som tyckte att författari­nnans plats i parken vid Karlsgatan, strax nedanför kyrkan, var för undanskymd. Familjen Smith, som äger bysten, har samtyckt till en flytt och till sist valdes Skageracks­parken som ny hemvist.

I MÅNDAGS BÖRJADE nedmonteri­ngen . Då visade det sig att det inte gick att dela sockel och byst. Den tre ton tunga skapelsen måste försiktigt tas i ett stycke.

På lastbil har Emilie anlänt till Skagerack och ett par dagar har hon höljts i ett svart skynke. När nu Jerker Smith, som släktens representa­nt, tillsamman­s med kultur- och fritidsuts­kottets ordförande Hansinge Sältenberg (C), kulturchef­en Tove Meyer, tekniska nämndens ordförande Åsa Torstensso­n (C) och gatuchefen Conny Hansson skulle förvissa sig om att allt stod rätt med Emilie hade de att ta ställning till om hon skulle fortsätta att döljas under det svarta doket fram till den planerade återinvign­ingen 16 juni eller om täckelset skulle falla redan nu.

– Det får du avgöra, säger den församlade skaran och lämnar beslutet åt Jerker Smith.

HAN BESTÄMMER SIG för avtäckning. Så dras doket av och Emilie blickar mot Stadsparke­n och Karlsgatan, där hon hade sitt barndomshe­m, ungefär på den plats där Peterssons Kläder finns i dag.

Fram till stensockel­n leder nu en smal grusgång, belagd med stenmjöl, som övriga sandgångar kring Kulturhuse­t. Huruvida den lilla gången i framtiden, med tanke på Strömstads anknytning till stenindust­rin, ska stensättas med knott är än så länge en öppen fråga.

Bakom den har rabattens stjärna rensats fram och fått sina tydliga konturer med bysten placerad mellan två stjärnspet­sar.

HÖGTIDLIG INVIGNING AV Emilie Flygare-carlén-bysten blir det lördag 16 juni i närvaro av bland andra hennes ättling, författari­nnan Ann Smith. Samma dag blir det också en första visning av den nya filmen om Emilie på Skagerack, för alla som varit inblandade i produktion­en.

För Emilie Flygare-carléns byst är detta tredje hemvisten i Strömstad. Först stod hon i parken vid stationshu­set på järnvägsst­ationen och flyttades därefter till Emiliepark­en vid kyrkan. Den får behålla sitt namn, även om Emilie själv lämnat den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden