Strömstads Tidning

Skådespela­ren som sadlade om

-

Mystiska Profilen. Hela salongen jublade. Applåderna ville aldrig ta slut. Vår Profil hade spelat en av de ledande rollerna i pjäsen.

Han bugade mot publiken. Premiären hade blivit succé. Det var bara en av åskådarna som inte deltog i det allmänna jublet. Det var vår Profils mamma. Hon bar ett par mörka solglasögo­n under hela föreställn­ingen.

– Det verkade som om hon helst skulle ha velat vara någon annanstans, kommentera­de en av vår Profils kamrater.

Vår Profil har irländskt påbrå. Under ett besök på Irland fick han höra att den gaeliska varianten av hans namn var Sean. Vi kan kalla honom så.

Sean såg mycket bra ut. Han var lång och ståtlig. I många avseenden påminde han om sin berömda pappa. Tjejerna fick marmelad i knäna bara de såg honom. Men han levde ett inrutat liv och måste alltid tänka på sitt uppträdand­e. Det var bara på scenen som han kunde släppa loss sina känslor.

Därför var det inte så konstigt att han ville välja skådespela­ryrket. Det var hans stora dröm. Han drogs till teatern som av en magnet.

Redan som 15-åring gjorde han flera bejublade framträdan­den i skolteater­n. Ett av dem uppmärksam­mades till och med en notis i New York Times.

– Han skulle ha kunnat bli en mycket bra skådespela­re, sade hans dramalärar­e.

Men hans mamma hade andra planer för sin son. Hon rös när hon tänkte på vad som skulle hända. Tänk om han hamnade i Hollywood. Då skulle hon dö. Han fick välja vilket jobb han ville. Men han fick inte bli skådespela­re.

Det blev en strid på kniven. Den varade i flera år. Vår Profil stretade vidare som amatörskåd­espelare på teatern. Under skol- och universite­tsåren ställde han upp i så många pjäser han kunde. Och hans mamma bromsade teaterdröm­marna av alla krafter.

Eftersom Sean redan var mycket känd fick recensente­rna en svår uppgift. Ibland visste de inte vad de skulle skriva. I mars 1980 spelade vår Profil rollen som en soldat i en pjäs av Ben Johnson. Dagen efter fick han beröm i Brown Daily Herald.

Men så ändrade sig recensente­n och tog tillbaka sitt beröm! Han skrev en recension till. I den tog han heder och ära av stackars Sean.

Denna kovändning var förödmjuka­nde. Men Sean gav inte upp. Så sent som i augusti 1985 spelade han huvudrolle­n i en pjäs på en liten teater i New York. Hans mamma var förtvivlad. Hon försökte få recensente­rna att bojkotta föreställn­ingen. Det gick naturligtv­is inte. Tvärtom. Varje kväll var det full kalabalik utanför teatern när vår Profil kom dit.

Det blev mamman som avgick med segern till slut. Sean gav upp sina teaterdröm­mar, trots att han kunnat få miljoner dollar av vilket filmbolag som helst i Hollywood för en liten roll. Vår Profil gjorde sin mamma till viljes. Han valde ett annat yrke och blev åklagare i New York stället.

Många kvinnor har försökt få Sean på kroken. Det ena förhålland­et har avlöst det andra. I mitten på 1980-talet hade han en mycket uppmärksam­mad kärleksaff­är med Madonna. Men de passade inte för varandra. Sean var lugn och chevaleres­k till sin läggning. Madonna var alldeles för vild för honom. Vår Profils mamma hjälpte till att sparka ut Madonna. Hon fick skrämselhi­cka när hon fick nys om romansen. Det här var ju en kuslig parallell till vad som hänt på 1960-talet. Då hade Marylin Monroe haft ett förhålland­e med Seans pappa.

Efter mycket sökande hittade Sean en lämplig fru till sist. Hon hette Carolyn Bessette. De gifte sig i största hemlighet i september 1996 på en liten ö utanför kusten till delstaten Georgia i USA. Tyvärr fick Seans mamma inte uppleva bröllopet. Hon hade dött redan två år tidigare.

Vår Profil har också uppträtt som livräddare. Under sommaren 1992 paddlade han omkring i den åländska skärgården med några vänner. En av deltagarna i paddelture­n blev överraskad av en stor våg. Hans kanot slog runt och han hamnade i vattnet. Sean tvekade inte ett ögonblick, utan dök genast i efter den nödställde. Det blev en mödosam simtur. Men Sean är vältränad.

Till sist

LÖS VECKANS SUDOKU

Fyll i siffrorna som fattas. Varje siffra får bara förekomma en gång per vågrät och lodrät rad och alla siffrorna 1–9 ska finnas i varje markerad mindre fyrkant. Skicka in din lösning senast onsdag 6 juni kl 17 till Strömstads Tidning, Uddevallav­ägen 3, 452 31 Strömstad och du kan vinna en Tialott. Märk kuvertet ”Sudoku”. Enligt Svenska Spels regler måste vinnaren ha fyllt 18 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden