Strömstads Tidning

På hjul och skor genom Tanumshede

- LINDA SMITH 0526-624 06 linda.smith@stnb.se

På söndag är det dags för inlinesåka­re, rullskidåk­are och löpare att samlas i Tanum. I år är det fjärde gången som Tanumslopp­et arrangeras och i år kommer flera ur inlines-eliten att testa banan inför 2019 års SM i inlinesmar­aton som ska hållas i Tanumshede.

Årets upplaga innehåller flera nyheter. För dem som kommer att delta med rullskidor finns möjlighet att tävla i ett seedinglop­p för alianslopp­et i Trollhätta­n senare i sommar.

– Alianslopp­et är ett av världens största rullskidlo­pp. Gör man ett bra resultat i seedinglop­pet får man en bättre startplace­ring i alianslopp­et, berättar Ulf Brahm, Tanums IF, som ingår i tävlingsle­dningen för Tanumslopp­et.

En annan nyhet är att de löpande deltagarna kommer att springa i terräng, mellan gamla och nya E6, i området kring Vinbäck. Start och målgång kommer att ske på shoppingce­ntret, precis som övriga lopp.

– Nytt för i år är också att målgången för de som springer kommer vara inne på shoppingce­ntret, på torget, berättar Brahm.

I DET STORA hela finns ett litet nytt tänk kring arrangeman­get. Dagen ska innehålla aktivitete­r som gör att folk vill uppehålla sig på shoppingce­ntret. Därför kommer det i år även finnas en gladiatorb­ana, vid start och mål, på baksidan av centret, där man kan utmana varandra.

– Man ska inte bara komma hit för att vara med i loppet utan det ska vara en aktivitets­dag för hela familjen, säger Brahm.

DOCK VILL HAN framhäva värdet av att vara med och titta när deltagarna på inlines och rullskidor tar sig fram.

– Det kommer att gå väldigt fort, lovar han och berättar att en av dem som deltar på rullskidor innehar en 15:e placering i Vasaloppet.

I förberedan­de syfte till Maratonsm i inlines kommer också en del elit-åkare att delta under söndagens lopp.

– Många kommer hit för att testa varvbanan på söndag. Det är många inlinesklu­bbar som finns represente­rade, säger Ulf Brahm och nämner Stockholm och Varberg som exempel.

HITTILLS ÄR DET över 100 deltagare som gjort en föranmälan till årets upplaga av Tanumslopp­et, cirka 50 på rullskidst­ävlande och cirka 30 inlinestäv­lande. Förra året hade loppet totalt 150 deltagare.

– Det kommer vi upp i även i år, säger Ulf Brahm och berättar att det sker många anmälninga­r på plats, innan tävlingsst­art.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden